None
STØT Julelys og mye nedbør skaper problemer i Gravdal, like utenfor Leknes (bildet) i Lofoten. Foto: iStock Faksimile: Lofot-Tidende    
Teknologi

Adventssjokk i Lofoten

av Redaksjonen
28. desember 2016
Julelys og nedbør gjør livet surt for firbeinte i Gravdal.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Lofot-Tidende kunne nylig melde om en helt spesiell strømsak. Hunden Bruno Lofast Schwartt har den siste tiden fått et smertefullt støt hver gang han tisser på en av lyktestolpene langs den faste turruten i hjembyen Gravdal. Eieren Peder Høyen skal ha skjønt at noe var galt da han så hvordan hunden «hyler» og «hopper i lufta» hver gang han på sedvanlig vis tisser på en lyktestolpe.

- Det er en jordingsfeil, og kan være skummelt for folk og dyr med hjertefeil for eksempel, sier hundeeier Peder Høyen til Lofot-Tidende.

Mye nedbør

Eieren skal ha varslet kommunen, politiet og kraftleverandøren Lofotkraft. Trond Danielsen i Lofotkraft uttaler til avisen at han de siste dagene har fått varsel om jordingsfeil hver dag.

- Det er mye nedbør nå, og mange juletreer og mye skjøteledning utendørs. Det gir mye jordfeil, sier Danielsen til Lofot-Tidende.

Første varsler

Lofotkraft oppfordrer i avisen folk i området til å passe på lysledninger som blir liggende på bakken. Han ber også om at skjøteledninger pakkes inn i plast for å unngå jordfeil, for på den måte hindre at jordfeil et sted sprer seg til et helt område. Avisen skriver at Danielsen og Lofotkraft ikke er overrasket over at den første til å varsle om forholdet er en hund.

- Hunder har fire bein, og er det jordfeil gir det dobbelteffekt. De firbente har ikke så mye isolasjon rundt sine bein og reagerer fortere på jordfeil enn oss tobente, sier Danielsen til Lofot-Tidende.

28. desember 2016