None
Per Gunnar Markegård er daglig leder av Hemsedal Energi, som topper NVEs liste over netteselskaper med færrest langvarige strømavbrudd.    
Nett

Norges mest pålitelige nettselskap

av Knut Lockert
04. oktober 2016
NVEs årlige avbruddstatistikk viser at Hemsedal Energi er Norges mest pålitelige selskap når det gjelder fraværet av langvarige strømavbrudd, foran Årdal Energi og Klepp Energi på henholdsvis andre og tredje plass.

Knut Lockert

Daglig leder i Distriktsenergi og redaktør av Distriktsenergi.no. Knut er utdannet jurist og har lang erfaring fra bransjen. Blant annet har han jobbet i flere lederstillinger i Statnett og vært kommunikasjonsdirektør i Nord Pool.

Små og mellomstore selskaper leverer best på leveringskvalitet og tapetserer seierspallen. Vi må ned på 10. plass før vi finner et av de større selskapene i Norge, Hafslund.

Hemsedal Energi KF er kommunens eget nettselskap, og har vært dette siden 1936. I dag har kommunen og kundene grunn til å være stolte av energiverket sitt.

Meget robust nett

Defo har tatt en prat med både daglig leder Markegård og nettsjefen Ulviksbakken. De er unisone på at noe av årsaken til førsteplassen i leveringskvalitet er planmessige investeringer og vedlikehold over tid. Her har ikke forskjeller i inntektsrammereguleringen eller andre «ytre» hensyn vært avgjørende for investeringspolicyen.  Kun hensynet til kunden og behovet for et robust nett.  For det er det det er, robust. Følgelig burde Hemsedal Energi være et mønsterverk for Olje- og energiminister Tord Lien, som anvender robust som en hedersbetegnelse.

Markegård og Ulviksbakken peker også på at de over tid har lagt utsatte strekninger i kabel, både ved reinvesteringer og ved nyinvesteringer. Dette har tydeligvis gitt resultater.  De peker også på god og stabil kompetanse internt og en arbeidsstokk nesten uten sykefravær. Nettsjefen selv, Ulviksbakken har vært til sammen over 30 år i energiverket.  Han kjenner følgelig sitt nett, for å si det slik.

Jobbes godt hos de små og mellomstore energiverkene

Statistikken til NVE viser med all tydelighet at det jobbes godt i mange av de små og mellomstore energiverkene.  

Hemsedal Energi har 3779 sluttkunder. De har hatt 0,3 strømavbrudd per bruker tilsvarende 24 minutter i løpet av 2015. Det er vanskelig å gjøre det bedre, og det er da også derfor Hemsedal er på tabelltoppen, som det mest pålitelige selskapet i 2015.

Defo gratulerer.

 

04. oktober 2016