Vellykket årskonferanse på Geilo i Distriktsenergi og Vidjus regi

Knut Lockert Distriktsenergi, Terje Aasland Energiminister, Elisabeth Vike Vardheim fungerende konsernsjef i Statnett og Halvor Fjeldvær styreleder i Distriktsenergi. Foto : Fredrik Kveen
Vel 250 deltagere bestående av de fleste av Distriktsenergis medlemmer, og en rekke utstillere, møtte på Geilo for å bivåne et sterkt faglig program. Og slik ble det. Dessuten ble det ganske hyggelig også.

Terje Aasland gav klar melding om at neste år, må jeg ha bedre tid. Tid til å prate mer direkte med deltagere. Det håper vi han får til, når vi i 2025 setter kursen til Harstad. Litt skuffet ble vi siden det var lite i manuset til statsråden som innebar ett godt dytt i retning utjevning av nettleien. Vi valgte å ikke ta det opp nå. Han vet veldig godt hva vi mener. Veldig godt. Utover det, leverte han som alltid. Det er godt med en statsråd som kan mye om det vi driver med. Det er det beste utgangspunkt for gode diskusjoner.

Terje Aasland i full gang med å fortelle om veien videre i energipolitikken slik regjeringen ser det.

Altingets sjefsredaktør Veslemøy Østrem gav oss ett godt innblikk i energipolitikken og dets veier i polariseringens tid.  Hvor vi er etter neste stortingsvalg blir spennende å se, men at energipolitikken denne gangen blir viktigere i valgkampen enn tidligere er rimelig sannsynlig.  Det er også rimelig sannsynlig at Terje Aasland fortsatt er med neste juni og blir med til Harstad.  Valget er først i september.  Så får vi se.

Veslemøy Østrem forteller at det er AP og Høyre som er mest enige, men at forliket uteblir

Lederskifte i Statnett

Lederskiftet i Statnett innebar en endring i programmet, men Elisabeth Vike Vardheim skuffet ikke. Så er hun jo heller ikke noen førstereis på scenen. Dette kan hun. Det etterlatte inntrykket fra hennes foredrag handlet om tre ord; tempo, områdeplaner og samarbeid. Ikke verst det. 

Vi måtte også en tur innom det geopolitiske bildet i verden med. Det bildet er ikke lystig for tiden. For egen del må det innrømmes at jeg sendte en vennlig tanke til alle de selskapene som bidrar til at energiforsyningen i Ukraina kan holde stand mot Putins herjinger.  Noen satt i salen.

Det gikk fra Georg Riekeles geopolitiske utfordringer til innovasjon og endringsprosesser i et slående tempo.  Her kom det to slagferdige foredrag om å ta de rette strategiske valgene, om evnen til å lese framtidens utfordringer.  Torry Pedersen og Bente Sollid påpekte begge betydningen av å følge med i den digitale revolusjonen. Der også Kraftia-sjef Arne Hanto Moen gav oss ett innblikk i hvordan AI vil effektivisere energibransjen med inntil 40 %. Hanto Moen tror for øvrig ikke at dette betyr at de ansatte blir erstattet av AI, men at en ansatt som ikke bruker AI blir erstattet med en som kan bruke AI. Verdt å lære seg med andre ord.

På toget i tide

I Distriktsenergi er vi opptatt av at medlemmene selv i en travel hverdag har ressurser til å henge på i den innovative verden. Vi nevner AI, maskinlære og et tempo i teknologiutviklingen vi neppe har sett før. Fra vår side er vi opptatt av at medlemmene er med på utviklingen, slik at de går på toget når det går fra perrongen. Her må vi følge med. En som virkelig følger med, og selv er med å kjøre lokomotivet, er Dalane Energi som var årets vinner av Distriktsenergis innovasjonspris. Gratulerer. 

Idar Sønstebø takker på vegne av Dalane Energi som vinner av Distriktsenergis innovasjonspris.

Vi takker deltagerne, konferansier Pål Medhus og alle foredragsholderne, Vidju som var medarrangør og vi takker Erling Martinsen, som vel fortjent fikk Distriktsenergis ærespris i år.

Ses i Harstad 3-5. juni 2025

Distriktsenergis årskonferanse går av naturlige årsaker ikke av stabelen på Gardermoen, men på herlige plasser ett stykke unna hovedstaden. Det kan gi logistikkutfordringer, men når man først er kommet fram, er det verdt hver kilometer. Også i år, og i henhold til mange av deltagerne, kanskje særlig i år. 

Vi ses til neste år i Harstad 3-5 juni, litt over midten av Norge – geografisk. Vi gleder oss allerede.