Statnett – hva skjer?

Nå venter vi på at den nye statnettsjefen skal entre scenen og forklare oss hva som skjer nå med flytbasert markedskobling? Vi tror at også energiministeren Terje Aasland lurer på dette. Foto; Fredrik Kveen
Med flytbasert markedskobling skulle vi få mindre prisforskjeller i Norge. Nå ser vi derimot prisforskjeller fra minuspriser i morgen 7.november i Midt-Norge (NO3), til 50 øre/KWh i sør (NO2). Og prisforskjellene i dag var omtrent i samme størrelsesorden. Prisforskjellene er større enn på lenge. Statnett forklar.

Vi er ikke analytikere i Distriktsenergi, men har stilt oss bak den lenge varslede flytbaserte markedskoblingen, fordi denne ville resultere i økt overføringskapasitet og i praksis mindre prisforskjeller enn alternativet. Nå lurer vi for å si det slik.

Les også Ja til flytbasert markedskobling eller hva vi nå skal kalle det?

Prisene i NO3 i morgen er negative.  Ja det er fulle magasiner, men det blåser ikke, og skulle ikke den nye ordningen gi økt overføringskapasitet og likere priser? Finnes det beregninger for hva kraftprisen ville ha vært med den gamle ordningen?

Noen, les Statnett må se på dette komme på banen og forklare oss som ikke er analytikere hva som skjer.  Og om mulig basert på de erfaringer vi har nå, si noe om hva vi kan forvente oss.  Dette oppleves nemlig som en smule foruroligende.

Vi vet at det er gått kun kort tid siden den nye ordningen ble tatt i bruk, og at grunnlaget for noen dyptgående analyser antagelig er deretter. Likevel, tillitt til markedet og tillitt til den nye modellen er avgjørende for at dette skal bli en suksess. Derfor vil vi vite mer, så lang det er mulig.

Den utfordringen tar Statnett – garantert