

Departementet viser til at det er mest hensiktsmessig at nettselskapene har ansvaret for all kundehåndtering knyttet til ordningen, både digitale og ikke digitale kunder ettersom nettselskapene skal foreta inn- og utbetalinger og være avtalemotpart. Det står å lese i Prop. 148 L som i dag ble oversendt Stortinget for behandling.
Dette er stikk i strid med Distriktsenergis anbefaling om å la strømselgernes ta ansvar for kundekontakten i tråd med den jobben de har i dag. Det er tross alt strømselgerne som skal drive med strømsalg. Trodde vi. Dog er det ikke nettselskapenes rolle og gi råd om valg av Norgespris eller ikke. Det er bra, og det er jo noe.
Departementets tilnærming til Norgespris og nettselskapene setter åpenbart de siste års arbeid for vanntette skott mellom nett og strømsalg og pågående saker om navnevalg for nettselskapene i et underlig lys.
I Distriktsenergi la vi i vår høring vekt på at departementet måtte rydde i rollefordelingen mellom nettselskap og strømselger. Det har de gjort og grunnlaget for misforståelser er mindre, men dessverre havnet det meste i fanget på nettselskapet.
Departementet er ikke villig til å la nettselskapene få betalt for denne jobben som et konsulentoppdrag eller sagt på en annen måte krone for krone. Departementet lener seg på reguleringen som i praksis betyr at nettselskapene får betalt gjennom nettleien først og fremst avhengig av hvor effektiv de er på andre deler av nettvirksomheten. Og de får betalt, dels eller helt, etter to år. Det er for dårlig. Nettselskapene har tross alt ikke bedt om denne jobben.
Derimot får RME tilført midler for den jobben Norgesprisen
Departementet er klare på at noen stengerett for manglende betalt prissikringsbeløp det har nettselskapene ikke. Underlig tenker vi.
I høringen var vi opptatt av at kundenes rettigheter og plikter måtte fremgå av lov og forskrift, og ikke gjennom en standardavtale utarbeidet av bransjen. Her er departementet helt på linje med oss og presiserer dette i proposisjonen.
Slik vi vurderer det gjør dette terskelen for eventuelle rettslige konflikter mindre enn om regelverket var basert på en standardavtale i bransjen.
Nå skal vi lese hele proposisjonen og gå gjennom denne i detalj for deretter å komme med innspill til forbedringer, vi håper blir tatt med i den videre vurderingen av arbeidet med Norgespris. Saken skal tross alt behandles i komiteen før et lovforslag bankes, er forventet å passere i Stortinget før sommeren.
Proposisjonen kan du lese i sin helhet her