Ja til betaling for å stå i tilknytningskø
Det var i en av Fornybar Norges debatter i Arendal Europower skriver om at statsråden svarte ja på spørsmålet om at det nå bør tas betalt for å stå i tilknytningskø. Det slutter vi oss helt og holdent til i Distriktsenergi.
Det var fra 2019 Statnett opplevde en markant endring i etterspørselen etter nettkapasitet. Etterspørselen gikk i været og i årene etterpå har pilene pekt i retning av ytterligere behov.
Det foregår mye godt arbeid for å redusere tilknytningskøen
Det er ingen overdrivelse å peke på at bransjen var en smule uforberedt på den plutselige endringen med en økende kø av kunder fra 2019. Og det må innrømmes at landets netteiere også hadde for dårlig oversikt over nettets reelle behov.
Dette har gitt flere gode initiativ i retning av å skaffe seg en god slik oversikt. Det har dessuten gjort netteierne fremoverlente i retning av å utvikle regler for tilknytning på vilkår, utarbeidelse av bedre fleksibilitetsløsninger, og det er satt fokus på om det er mer å hente på og presse nettet ytterligere. Statnett er også i ferd med å etablere såkalt flytbasert markedskobling som vil medføre at kraftnettets fysiske egenskaper og begrensinger vil bli bedre og mer presist representert i kraftmarkedet.
Det er flott at modenhetskriterier nå blir forskriftsfestet
Alt dette er bra. Men det kan være en utfordring å vite med sikkerhet hvorvidt kundene som står i kø er reelle kunder, eller om de tar opp plass fordi de kan trenge kapasiteten en gang i fremtiden, eller om kundene velger å stå i kø flere steder i Norge. Innføring av modenhetskriterier som nå blir forskriftsfestet, vil gi et større mulighetsrom for å hive umodne prosjekter ut av køen. Det er bra, men innføring av modenhetskriterier i kombinasjon med en pris for å stå i kø, det mener vi er enda bedre. I sum vil dette gi de kundene som har reelle behov en fordel i køen og prosjektene kan realiseres tidligere enn uten slikt regelverk.
Dette til det beste for alle.
Også bestilt kapasitet som en selv ikke benytter må koste
I forbindelse med Energidepartmentets handlingsplan for raskere nettutbygging som kom i april 2023, åpner statsråden for at det er aktuelt å kreve betaling for at man har fått tildelt kapasitet man ikke selv benytter (overskuddskapasitet).
I Distriktsenergi registrerer vi at RME tar til orde for dette, også i Arendal der Tore Langset siteres i bladet Energiteknikk på at RME har foreslått overfor Energidepartementet at nettselskapene skal kunne trekke tilbake kapasitet fra kunder de ikke bruke. Alternativt pekes også på at ved å ikke bruke bestilt kapasitet, bør det gis mulighet til å ta betalt for den kapasiteten som ikke benyttes.
Gode tilnærminger
I Distriktsenergi mener vi at nå bør arbeidet med å komme fram til gode og praktiske løsninger både på spørsmålet om å ta betalt for å stå i tilknytningskø og muligheter for å ta betalt for ubenyttet tildelt kapasitet prioriteres. Dette vil bidra til og øke kunnskapen om nettets reelle behov for å møte de kundene som står i kø og fortviler over manglende plass. Det vil også redusere ventetiden for viktige industriprosjekter som vi trenger for å utvikle Norge i en mer oljeuavhengig retning. Dessuten er denne kunnskapen viktig for å holde nettinvesteringene fremover på et så riktig nivå som mulig.
Vi håper på at det kommer et regelverk rundt prising av det å stå i tilknytningskø, samt et regelverk rundt det å ikke benytte bestilt kapasitet så raskt som mulig. Fra Distriktsenergis side lover vi å bidra konstruktivt inn i dette arbeidet.