Ren Røros med oppgradering som øker kraftproduksjonen

Produksjonssjef i Ren Røros, Terje Dalbakk
Produksjonssjef Terje Dalbakk er svært fornøyd med arbeidet som er gjort av ansatte og innleide. (Foto: Ren Røros)
Revisjonen av den 60 år gamle maskinen i Kuråsfossen kraftverk er ferdig. Det betyr at produksjonen i kraftverket kan økes med mellom fire og fem prosent.

Produksjonssjef i Ren Røros Strøm, Terje Dalbakk, er stolt over arbeidet som er gjort på maskinen. Han og resten av de ansatte har gjort mye av arbeidet, med god hjelp fra innleide krefter. Arbeidet startet i begynnelsen av september. Nå er det full drift i kraftverket igjen, som akkurat nå gir store inntekter til Ren Røros.

Øker virkningsgrad

Tiden var inne for en skikkelig overhaling av maskinen, 60 år etter at det ble installert. Nytt løpehjul er montert og hele maskinen med turbin og generator er overhalt. Nytt og mer effektivt kjølesystem er montert, og dette er konstruert slik at det blir lettere å hente ut spillvarmen, samtidig som det reduserer vannforbruket til kjøling. Revisjonen øker virkningsgraden (effekten) for Kuråsfossen med mellom fire og fem prosent.

Dalbakk sier det har vært et krevende arbeid med innleide folk og leveranser fra flere steder i landet. Hele maskinen er plukket fra hverandre, sendt til forskjellige verksteder, fikset med nye deler og vedlikeholdsarbeid, før den ble satt sammen igjen. Kuråsfossen har to turbiner, og den andre har sørget for god produksjon i en tid med høye strømpriser.

– Vi har fått brukt vår kompetanse til å gjøre noe som var nødvendig, og samtidig skaper mer verdier til lokalsamfunnet, sier Dalbakk.

Til venstre: Daglig leder i Ren Røros Strøm, Olav Vehusheia, er svært fornøyd med det arbeidet som er gjort for å øke effekten i Kuråsfossen. Her foran den 50 meter dype sjakta. Til høyre: Det nye løpehjulet heises 40 meter ned i stasjonen. (Foto: Ren Røros)

Betaler seg

Arbeidet med totalt har kostet rundt 15 millioner kroner. Olav Vehusheia er daglig leder i Ren Røros Strøm, og konstituert administrerende direktør i Ren Røros. Han er svært fornøyd med det arbeidet som er gjort.

– Vi har fullført et nødvendig og viktig arbeid. Jeg tror den økte effekten betyr at vi kan nedbetale investeringen i løpet av få år.

For å gjennomføre arbeidet måtte Aursunden tappes ned med inntil en meter. Det ble gjort i samråd med Glommens og Laagens Brukseierforening.

– Noen henvendelser har det vært, blant annet fra båtfolk. Det har vært forståelse for at det har vært nødvendig. Det arbeidet vi har gjort er viktig for oss og for Røros.

Til venstre: Den 50 meter dype sjakten er nødvendig for å transportere deler til turbinen. Til høyre: Rotor med nyoverhalte poler heises på plass av karene fra Voith. (Foto: Ren Røros)