Statnett svarer: Flytbasert markedskobling utnytter nettet bedre

Peer Olav Østli Statnett. Foto: Statnett
Den første perioden med flytbasert markedskobling har vi sett annerledes flytmønstre i det nordiske nettet enn det vi er vant med fra tidligere. Dette blir blant annet påpekt av Knut Lockert i Distriktsenergi, som etterlyser en forklaring forteller Statnetts Peer Olav Østli i denne kronikken.

Kronikk: Peer Olav Østli konserndirektør for systemdrift i Statnett. Kronikken ble først publisert i EnergiWatch.

Kraftsystemet har gjennomgått store endringer de siste årene, og denne utviklingen vil fortsette i årene framover. Økt produksjon fra uregulerbare energikilder, mer fleksibelt energiforbruk og økt kraftutveksling gjør at det nordiske kraftsystemet blir mer komplekst. Det har derfor blitt stadig mer utfordrende å sette riktig kapasitet for utveksling mellom områder.

Med flytbasert markedskobling kan den samlede fysiske nettkapasiteten i Norge og Norden utnyttes bedre og mer fleksibelt. Metoden vil gi en mer effektiv drift av strømnettet og bedre forvaltning av energiressursene våre, og den er nødvendig for driften av fremtidens kraftsystem.

Flytbasert markedskobling har gjennomgått omfattende testing før det ble satt i drift i slutten av oktober. Testingen tyder på at prisforskjellene i ulike deler av Norge og Norden vil bli mindre over tid og at flaskehalsene i strømnettet løses mer effektivt. 

I den korte tiden etter at flytbasert markedskobling ble satt på drift, har vi sett at det fungerer som forutsatt. Hvilke områder som får høy og lav pris i forhold til hverandre og den faktiske prisforskjellen vil imidlertid variere, avhengig av tilgangen og forbruket av kraft i de ulike områdene og i landene rundt oss.

Flytbasert-metoden for å fastsette kapasitet og flyt i det nordiske nettet er utformet for å maksimere nytten for Norden som helhet. I perioden Lockert viser til har modellen prioritert flyt fra nord i Sverige og sørover fordi dette er det gir størst samfunnsmessig gevinst. For å maksimere flyten gjennom Sverige har nettet her blitt avlastet ved at det importeres til NO3 selv om prisene der er lave. I andre situasjoner vil andre flytmønstre oppstå. Erfaringene vi får gjennom skarp drift vil vi bruke til å optimalisere metoden og hente ut enda større effektiviseringsgevinster.

Distriktsenergis spørsmål kan leses her