En litt annerledes 75-årsjubilant

Det ble invitert til fest for store og små da Alta Kraftlag markerte 75-årsjubileet og den offisielle åpningen av NM i skiskyting i mars. Foto: Frank Rune Isaksen, Frikant.
De troner på toppen i kundeundersøkelser, har den rimeligste nettleien i landet og deler villig ut midler til lokalsamfunnet. Alta Kraftlag er ikke som alle andre.

Alta Kraftlag fyller 75 år i 2023, og det markeres med brask og bram. Men det er ingen egoistisk jubilant som fyller år. I forbindelse med 75-årsfeiringen deler kraftlaget ut 75.000 kroner til lokale lag og foreninger hver måned gjennom hele året.

– Vi liker å skille oss ut. Når vi har 75-årsjubileum deler vi ut gaver i stedet for å forvente å få noe, og benytter anledningen til å løfte fram mottakerne av midlene, forteller Per-Erik Ramstad som er administrerende direktør i Alta Kraftlag.

Økonomisjef Odd Levy Harjo og administrerende direktør Per-Erik Ramstad. Foto: Alta Kraftlag    

Jubileumsmidlene skal gå til formål som skaper glede og trivsel i Alta-området. Så langt har et mangfold av lag og foreninger fått midler. BUA Alta har fått støtte til å kjøpe inn nytt sports- og friluftsutstyr som lånes ut gratis til de som trenger det, mens Tverrelvdalen Husflidslag har fått penger til den årlige strikkefestivalen de arrangerer. Langfjord samfunnshus inviterer til inspirasjonskveld med Øysten «Pølsa» Pettersen takket være jubileumsmidlene, Alta og omegn Revmatikerforening har fått et bidrag til varmebadet, i tillegg til at det lokale demenskoret har fått støtte. Listen kommer bare til å vokse måned for måned, for året er enda ungt.

– Det er stor variasjon blant søkerne. Store som små, kjente som ukjente. Vi treffer veldig mange med midlene, og det er det som er målet. De skal gå til tiltak og aktivitet som kommer medlemmene våre til gode, legger økonomisjef Odd Levy Harjo til.

BUA Alta, Tverrelvdalen Husflidslag og Langfjord samfunnshus er blant mottakerne av Alta Kraftlags jubileumsmidler. Foto: Frank Rune Isaksen, Frikant.  

Blir satt pris på

Engasjementet for lokalsamfunnet blir lagt merke til. Alta Kraftlag har over flere tiår vært en viktig bidragsyter til vekst og utvikling i Alta. De har også vært ledende, og en viktig og kraftfull utvikler og meningsbærer når det gjelder energisituasjonen i regionen. I tillegg har de gjennom sine bidrag til frivilligheten i Alta vist samfunnsansvar i praksis.

I den forbindelse ble Alta Kraftlag nylig tildelt Altaprisen 2022 av Alta Næringsforening. En utmerkelse som deles ut til aktører som utmerker seg i eller for næringslivet på en særdeles positiv måte.

Altaprisen deles ut til aktører som utmerker seg i eller for næringslivet i Alta på en særdeles positiv måte. Foto: Frank Rune Isaksen, Frikant.

Men det stopper ikke der. I fjor utmerket Alta Kraftlag og nettselskapet Alut seg i Kantars kundeundersøkelse med den høyeste kundetilfredsheten noensinne målt blant norske nettselskap – for andre gang.

– Vi satser på kundeservice, og at folk får kontakt med oss når de trenger det. Du skal møte en person når du ringer oss, ikke en chatbot. I tillegg bruker vi mye tid internt på å lage informasjon som er enkel for kundene å forstå, enten det er snakk om fakturaer eller annen informasjon. Kundene våre skal kjenne oss, vite hva de eier og hva vi holder på med. At de kan si sin mening og bli hørt. Det skal de enkelt kunne gjøre på telefon eller over frysedisken på Rema 1000, sier Harjo.

– Kundeservice er noe vi har jobbet bevisst med i mange år. Vi finregner ikke på det, men yter høy service. I tillegg leverer vi god kvalitet. Vi har i flere år vært blant de beste på leveringssikkerhet på strøm og vi har også god kvalitet på fibertjenester. I tillegg har vi den rimeligste nettleien i landet, legger Ramstad til.

Diagrammet over viser beregning av gjennomsnittspris pr. kWh for en husholdningskunde med snitt 4kW på sommeren og 6 kW på vinteren, og et årsforbruk på 20000 kWh. Datagrunnlaget er tatt ut fra NVEs nettleiestatistikk, der Alta Kraftlag og Alut har korrigert for at kundene deres har en ekstraordinær nettleierabatt på 6 ø/kWh. En rabatt som i hvert fall kommer til å vare ut 2023. Dermed lander snittprisen for en kunde hos Alut AS på 19,6 ø/kWh, der nest rimeligste nettselskap er Tinfos med 30,31 ø/kWh.

– Kundene vet at vi er rimelige, men når vi nå viser at vi er rimeligst i landet, er det godt jobbet for et lite everk. Det er store nettselskaper i nord som er i samme situasjon som oss når det kommer til avgifter, men vi er likevel rimeligst, sier Ramstad.

Ønsker velkommen til Alta

I starten av juni er det duket for Distriktsenergis årskonferanse som i år går av stabelen i Alta, der Alta Kraftlag bidrar som medarrangør. Fra 6.-8. juni tas deltakerne gjennom et allsidig program med mange dyktige foredragsholdere og spennende opplevelser.

– Det blir tradisjonell årskonferanse med dags- og høyaktuelle saker. I tillegg har vi flotte utflukter, et supert konferansehotell og underholdning som skal prøve å matche alt som har vært tidligere. Det betyr underholdning med lokalt tilsnitt, men vi kan ikke røpe noe mer enn det, forteller Harjo lattermildt.

Forventingene er høye til både det faglige, det sosiale og det politiske som vil utspille seg i Alta i juni.

– Å møtes ansikt til ansikt har mye å si. Medlemmene i Distriktsenergi står oppi mange av de samme utfordringene. Årskonferansen er også en arena der politikerne gir oss noen signaler om hva de jobber med, når det kommer til å skje og hvordan lovverk og forskrifter endrer seg, sier Ramstad.

– I tillegg er det gøy å møte leverandørene som ofte kommer med noe nytt. Særlig det som handler om IT og det digitale. Det er spennende å se på unge, fremadstormende selskaper som bidrar til å utvikle og digitalisere bransjen vår, avslutter Harjo.