Bjelland Eriksen på ville veier: Ansvarsfraskrivelse å peke på kraftbransjen

Bjelland Eriksen peker på bransjen når Norgesprisen diskuteres. Bilde fra Klima og miljødepartementes egne sider (Flicker)
I følge Europower mener klima- og miljøminister Bjelland Eriksen at Norgesprisen er et resultat av at kraftbransjen ikke har tatt ansvar. Det mener vi er en ren ansvarsfraskrivelse.

Denne saken er forfattet av Knut Lockert i Distriktsenergi og Mona Adolfsen i Samfunnsbedriftene Energi og IKT og sto først å lese i Europower

Direkte oversatt leser vi dette slik at Bjelland Eriksen mener Norgesprisen er helt håpløs, og at bransjen kan takke seg selv for det uføret man er kommet i. Det er ingen som ønsker seg usikkerhet rundt strømpriser og strømregninger til forbrukerne – heller ikke aktører i kraftbransjen.

Bransjen kan takke seg selv?

Bransjen kan takke seg selv? Vi har vært bekymret for at en kraftpriskrise i 2022 etter invasjonen i Ukraina skulle gi «rare» politiske grep, fordi de måtte gjøre noe. Det vi fikk var en strømstøtteordning som vi opplever en hel bransje har kunne stille seg bak. Vi har dessuten flere ganger pekt på viktigheten av å stramme inn overfor useriøse aktører, uten at regjeringen har tatt tak i dette. Nå har vi ingen strømpriskrise lenger. I den grad vi har det, måtte det være for lave priser i NO4. Men det er neppe det Bjelland Eriksen sikter til.

Utfordringen er store prisforskjeller i Norge

Dog har vi store prisforskjeller i Norge, og vi har enkelttimer der prisene stikker til værs eller det blir minustimer. Dette er dagens utfordringer. Det er et stort problem med prisforskjellene mellom områder. Men har bransjen seg selv å takke? Det spørsmålet er nok langt større enn den enkle pekefingeren Bjelland Eriksen synliggjorde med sitt angrep på bransjen.

Krigen i Ukraina gav svært høye priser i hele Europa. Du skal være god til å peke, hvis du skal legge skylden på bransjen som årsaken til dette. Og vi har allerede nevnt prisforskjellene i Norge. Har bransjen skylda for dette? Dette blir rett og slett for lettbeint av klima- og miljøministeren vår. Her må det settes alle kluter inn for å redusere disse gjennom å øke kapasiteten mellom områder. Det tar tid å bygge mere kraft og utvide nettkapasiteten. Det er fristende å peke tilbake på Bjelland Eriksen og hans kollegaer for manglende evne til å tilrettelegge for raskere gjennomføring.

Trenger vi Norgesprisen nå?

Trenger vi Norgesprisen nå, når kraftprisen i det store og hele nesten er tilbake til det normale, og vi fortsatt har en veldig god strømstøtte i bunn. Norgesprisen er først og fremst et resultat av Arbeiderpartiets behov for å vinne et valg. Det er en ærlig sak, men å peke på bransjen som årsak til at Norgesprisen kom, det er en ren ansvarsfraskrivelse. Det er både oppsiktsvekkende og upassende å legge skylden på en bransje som skal håndtere store endringer og betjene Norgespris-ordningen.

Det står respekt av at klima- og miljøministeren sto last og brast med bransjen og forsvarte et markedsbasert kraftsystem da kraftprisene skjøt i været i 2022. Derfor kommer det siste utspillet enda mer overraskende.

Det er viktig at både bransjen og myndighetene står sammen og får ro rundt strømprisene. Ikke minst trengs det ro i en bransje som faktisk skal løse utfordringene med utbygging av mer fornybar kraft og nett de neste årene. Kraftbransjen er ikke problemet, men løsningen for å nå klimamål og en bærekraftig utvikling i Norge.