Teknologi- og innovasjonsprisen for 2022

Skulptur formet som et menneske som ser ut mot havet
Arbeidet med Distriktsenergis teknologi- og innovasjonspris for 2022 er gang. Også denne gangen er det DNV som står for gjennomføringen av kåringen, der medlemmet som best ser og løser fremtidens utfordringer til slutt går av med seieren.

Iår er arbeidet med å finne de nominerte mer målrettet enn tidligere. Etter å ha jobbet med prisen i årevis, har DNV og Distriktsenergi allerede god oversikt over selskaper som er langt fremme i skoene når det kommer til innovasjon. Det er selskaper som har bredde i det de holder på med, som jobber på tvers av flere forretningsområder og som kan vise til et omfang av aktiviteter. Samtidig er det sjans for underdogs å hevde seg i konkurransen.

Bred definisjon

For å henge med i utviklingen må man være opptatt av det som ligger foran oss. Det er viktig for å kunne jobbe kostnadseffektivt og smart, og det er viktig for å bevise at selskapets overlevelsesevne ikke dreier seg om størrelsen på selskapet. Prisen løfter fram selskaper som et eller annet vis går foran og viser vei inn i fremtiden med smarte løsninger.

Jørgen Bjørndalen i DNV.
Jørgen Bjørndalen i DNV.

Innovasjon kan være så mangt, og etter flere års arbeid med prisen ser ikke DNV ett enkelt særtrekk som kjennetegner bransjens innovasjonsarbeid. Det kan være alt fra nye måter å jobbe på, nye måter å holde kontakt med kundene på, eller at man jobber med kabler på en annerledes måte – for å nevne noe. Med andre ord er det mange som har mulighet for å vinne prisen.

– Vi har prøvd å definere innovasjon så vidt som overhodet mulig. Du trenger ikke holde på med en oppfinnelse som du kan ta patent på. Det er snakk om endringer som kan bidra til at man enten får lavere kostnader, mer fornøyde kunder, bedre arbeidsmiljø, høyere inntekter eller noe annet positivt. Noe som på en eller annen måte bidrar med noe attraktivt for selskapet, kunder, ansatte, eiere eller andre interessenter, forteller Jørgen Bjørndalen i DNV.

Innovative ildsjeler

Bjørndalen har vært med på å kåre vinnerne siden den prisen først ble utdelt i 2019. Selv om mangfoldet av innovative løsninger er stort, er det likevel én ting som går igjen i tetsjiktet hvert år, nemlig at det er minst én person i ledelsen som mener at innovasjon er viktig for hele organisasjonen.

– De fungerer som ildsjeler og initiativtakere. De eier spiriten. Enten det er snakk om én person eller syv, er dette arbeidet avhengig av at noen fungerer som misjonærer for tematikken. Noen jobber veldig systematisk med at de bruker noen minutter på et avdelingsmøte hver uke eller måned, mens andre jobber mer på ad hoc-basis, forteller han.

– Alt kan skje

Selv om flere av de samme selskapene kniver i toppen fra gang til gang, er det mye som skjer innenfor teknologi og innovasjon i bransjen. Med andre ord kan et selskap som ikke nådde helt opp de foregående årene plutselig befinne seg i tetsjiktet denne gangen.

– Noen kan rykke opp i løpet av et år fordi de har tråkket på gassen. Det er litt som stafett i skiskyting, der et lag kan ligge halvannet minutt bak på siste veksling, og så vinne. Alt kan skje, avslutter Bjørndalen.

Jobber din virksomhet med innovasjon?

Ta kontakt med Distriktsenergi eller DNV for å blir med i konkurransen om å vinne teknologi- og innovasjonsprisen.

Utdelingen av prisen finner sted i Kargerø under Distriktsenergis årskonferanse som avholdes fra 31. mai til 2. juni.