Ny leder i Årdal Energi Holding: – Vi vil styrke hele konsernet

Mann som poserer til kamera.
Jan Stian Smedegård tok over som leder av Årdal Energi Holding i mai 2022.
I mai i år startet Jan Stian Smedegård i jobben som leder av Årdal Energi Holding. Selv om han ikke har vært i stillingen i mer enn noen måneder, har han fått prøve seg på en rekke utfordringer så langt. Mye på grunn av strømpriskrisen og arbeid med ny strategi.

Det har vært travle dager og mye å sette seg inn i for Smedegård den siste tiden. 37-åringen har vært i bransjen siden 2004 og kommer til Årdal Energi Holding fra datterselskapet Årdalsnett der han fungerte som daglig leder i to år. Ifølge ham har det å bytte jobb innad i konsernet både hatt sine fordeler og utfordringer.

– Mens jeg jobbet i Årdalsnett ble jeg oppfordret til å søke på jobben som leder av Årdal Energi Holding. Jeg kjenner virksomheten, de ansatte og næringslivet godt, men det å gå fra å jobbe med internett til energi er to forskjellige ting. Med et marked i endring har det vært mye å lære, samtidig som mye er felles når det kommer til administrasjon, forteller Smedegård.

Høyere priser og økt synlighet

En av de største forskjellene på Smedegårds gamle og nye jobb er hvor mye den påvirkes av strømpriskrisen. Det siste årets ekstraordinære situasjon har bidratt til en hektisk og krevende start som leder av Årdal Energi Holding, både med tanke på strømpriser, høye nettleier og store nettap. Derfor har Smedegård vært synlig i lokale medier for å forklare årsakene til at situasjonen er som den er.

– Det har vært mye nytt å sette seg inn i. Det har også de store svingningene i markedet bidratt til. Vi har konsesjonskraft her i Årdal, så vi er ikke på spotmarkedet, men vi må av og til kjøpe litt kraft på spotmarkedet. Det har ført til at vi har satt opp strømprisen og fått kritikk for det. Derfor har jeg vært mye ute i media for å forklare prismekanismer, strømstøtteordningen og lignende.

Strømpriskrisen og markedet påvirkes av mange forskjellige faktorer, og for kundene kan det være en kompleks situasjon å sette seg inn i og forstå. Smedegård håper derfor at hans tilstedeværelse og forklaringer i mediene har bidratt til å gjøre alt litt klarere.

– Det er ikke like lett for folk å forstå hvordan strømmarkedet, organisasjonsstrukturen og strømstøtteordningen virker. Derfor har vi vært mye omtalt i mediene. Historisk har strømmen ligget på 20-30 øre her i Årdal i mange år. Vi har aldri fulgt svingningene, men når vi må ut på strømmarkedet og kjøpe kraft fordi vi ikke har nok konsesjonskraft til å dekke innbyggerne, må vi betale en høy pris for den, og da må vi også sette opp prisen ut til kundene, forklarer han.

Ambisjoner for fremtiden

I tillegg til at Smedegård håndterer store endringer i markedet, er det også forandringer i vente internt i Årdal Energi Holding. Et nytt strategiarbeid er igangsatt, blant annet med et mål om å finne nye forretningsområder og synergier.

– Vi har satt i gang med et kartleggingsarbeid for å finne styrker og svakheter i hele konsernet. Vi former en retning for hvor vi skal være i fremtiden. Det handler om alt fra hvordan vi skal dra ut synergier i konsernet mellom de ulike selskapene, hvilke tjenester vi skal levere og hva vi skal drive med framover. Vi har sagt at vi skal være en offensiv aktør og fornye oss som selskap, så der vil det komme masse spennende i tiden som kommer, avslutter han.