Etna Netts nye nettdirektør: – Uten gode folk, har vi ikke livets rett

Gorm Gundersen (t.v.) er den nye nettdirektøren i Etna Nett. Han tar over etter Tom Knutsen som har blitt pensjonist.
Tom Knutsen overlater roret til Gorm Gundersen som tar over som nettdirektør i Etna Nett. Den nye lederen lover en blanding av nytenking og respekt for etablerte verdier, og er klar til å lede selskapet mot en fremtid der de ansattes engasjement og lokal forankring står i sentrum.

Verken den avtroppende eller påtroppende nettdirektøren er lettvektere i bransjen.

Tom Knutsens har vært en del av den i flere tiår, der lederskap har vært en viktig del av hans karriere etter utdanningen som sivilingeniør ved NTH i 1982. Siden den gang har han vært innom Oslo Lysverker, deretter Lillehammer og Gausdal Energiverk, som igjen førte ham inn i Eidsiva-konsernet rundt årtusenskiftet gjennom en fusjon med Hamarregionene Energiverk. Der tok han del i pionerarbeidet med fiberutbygging i tillegg til å være nettsjef, helt til han startet som daglig leder i Vokks Nett – nå Etna Nett.

Etter alle disse årene er tiden nå inne for å runde av yrkeskarrieren og starte det nye kapittelet som pensjonist.

– Det er rart hvor fort tiden går. Det er bare et lite knips, og så må du begynne å tenke på at du skal bli pensjonist, sier Knutsen lattermildt.

Overlapp ut året

Men Knutsen gir ikke helt slipp riktig enda. For selv om stafettpinnen er overlevert til Gorm Gundersen, som gikk inn i rollen i midten av oktober, skal Tom Knutsen fungere som rådgiver og læremester for den nye nettdirektøren ut året.

– Inntrykket jeg har fått av Gorm i løpet av de siste ukene er at han er veldig interessert i faget og i Etna Nett. Han ønsker at Etna Nett skal ha livets rett og fortsette som et selvstendig nettselskap, forteller Knutsen.

Gorm Gundersen har også en solid bakgrunn fra kraftbransjen, med 14 år i Eidsiva-systemet som grunnlag, inkludert lederroller i både Eidsiva Anlegg og senere Eidsiva Nett. I seks år ledet han driftsavdelingen på Gjøvik, og etter en fusjon i 2015, styrte han arbeidet til 200 energimontører over åtte avdelinger. Han fortsatte gjennom enda en fusjon som førte til opprettelsen av Elvia, der han har fått sterk operativ ledererfaring med et strategisk perspektiv og syn på kraftbransjen.

– Å bli nettdirektør i Etna Nett er en ny og spennende utfordring. Jeg trives godt med administrasjon og ledelse, og i Etna Nett får jeg en mulighet til å få en stemme i nett-Norge. Det får du faktisk selv om du leder et lite nettselskap. Det er også en av årsakene til at jeg takket ja til jobben, forteller Gundersen.

To ledere på nett

Som ny nettdirektør er det mye å sette seg inn i. Gundersen skal bli kjent med organisasjonen, få oversikt over hva som fungerer og hvor han kan gjøre endringer om det er behov for det.

For ham er det viktig å ivareta det gode arbeidet Knutsen og resten av Etna Nett har gjort så langt. Samtidig er det viktig for ham å løse oppdraget som nettdirektør på sin måte.

– Det skjer mye i bransjen, og det er interessant å følge med på de nye trendene og utviklingsbehovene som kommer i mye større grad nå og fremover, enn det har vært de siste 30 årene. Jeg er veldig spent på hva utfallet av alle disse endringene blir, for eksempel digitaliseringen og det grønne skiftet, og hvilke konsekvenser det vil få for oss, forteller Gundersen.

Til tross for store endringer i bransjen, er det likevel én viktig faktor som består: At selskapets suksess og evne til omstilling først og fremst handler om de ansatte. Deres trivsel og motivasjon om å trekke i samme retning har mye å si for hvordan jobben som leder utspiller seg, noe både den på- og avtroppende lederen er på nett om.

– Det er viktig at folk trives. De er på jobb åtte timer om dagen, og de timene må være bra. Hvis de gjør det, går det andre av seg selv. Da får du til ting, oppnår det du vil, og folk blir hos deg lenger. Derfor er det viktig å ta vare på de ansatte, råder Knutsen om.

Gundersen stemmer i.

– Skal du eksistere og være bærekraftig over tid, trenger du å ha med deg folk og du trenger å få inn ny kompetanse. Det jeg kan tilføre som daglig leder er å fortsette å bygge en kultur i Etna Nett som gjør at vi får det beste ut av de som jobber der, og at de har lyst til å være her. Det er en viktig del av det å være leder for selskapet, utover det formelle. Hvis ingen vil jobbe her, hjelper det ikke hva jeg gjør. Derfor er jeg er veldig opptatt av å være synlig og til stede. Jeg skal være en sparringspartner for våre ansatte som gjør at de har troen på den retningen vi skal gå, og bli enda dyktigere på det området vi skal levere på, sier han.

Aktiv pensjonist

Som ny i jobben er det ingen tvil om at Gundersen kommer til å ha hendene fulle i tiden som kommer. Men man skulle tro at Knutsen, som nå skal begynne sin tilværelse som pensjonist, kom til å lene seg tilbake i godstolen og ta livet med ro. Sånn blir det ikke – og det er etter Knutsens eget ønske. For i tillegg til å hjelpe Gundersen med å komme inn i lederjobben, har Knutsen flere kraftjern i ilden.

– Jeg sitter som styreleder i Nettalliansen og er med i styret i Ren, så jeg kommer til å ha kontakt med bransjen en stund fremover likevel. Det syns jeg er artig. Alliansen muliggjør at små nettselskaper kan ha et fellesskap og kan bestå. Det syns jeg er viktig å ta vare på.

– I tillegg har jeg familie, hus, hytte, kjerring, unger og barnebarn. Det er mer enn nok å ta fatt i, så det blir ikke mye TV-titting fremover, legger han muntert til.

Distriktsenergi benytter anledningen til å takke Tom Knutsen for hans innsats både i Etna Nett og i bransjen, og ønsker Gorm Gundersen lykke til i jobben.