– Kunnskap er den største barrieren for å bygge solkraft i Norge

Trine Kopstad Berentsen leder Solenergiklyngen. Foto: Solenergiklyngen
Lederen av Solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen, tror på stor vekst for solkraft. Det kommer med en rekke fordeler, men også noen utfordringer.

Vi tok en prat med Kopstad Berentsen etter hennes foredrag på Distriktsenergis årskonferanse om hvilke ambisjoner hun har for solkraft i årene som kommer.

Hvor stor del av energibehovet forventer du at solkraft skal dekke fremover?

– Vi er enige i Energikommisjonens prognose og tror at vi kan levere 10 TWh produksjon i året fra 2030, og veldig mye mer fra 2040. Så lenge man tilrettelegger for det, er bransjen klare til å levere.

Hva innebærer tilretteleggingen?

– Vi har et regelverk som er laget for en annen tid. Det er laget for en tid med bare vannkraft, men så kommer det nye teknologier til, som solkraft. Da er ikke lovverket vårt tilpasset den nye tiden. Det gjelder Energiloven, byggeteknisk forskrift og i plan og bygg, blant annet. Det er mange små bremseklosser vi må rydde opp i. Kunnskap er den største barrieren for å bygge solkraft i Norge. Man vet ikke så mye om det, selv om teknologien er moden.

Hvor går grensen for solkraft i et land som er mørkt store deler av året?

Det er ikke noen grense for solkraft. Det kan produseres hvor som helst. Det er installert solkraftanlegg, riktignok sammen med andre teknologier, på Svalbard og på flyplassen i Longyearbyen. Solceller produserer ekstra godt når det er kaldt, så den friske vårsola produserer solkraft på sitt beste. Så må man tenke over hvordan solkraft spiller sammen med de andre teknologiene, som vann- og vindkraft.

Er nettkapasiteten tilstrekkelig for ambisjonsnivået?

– Som alle andre roper vi om mer nett. Vi må forsterke det og bygge mer. Det som er fordelen med distribuert kraftproduksjon, som solkraft, er at du kan bygge ut produksjon der den brukes og løse lokale utfordringer lokalt. Tar du lokale energisamfunn, som i en energi- eller industripark, kan du dekke tak og vegger med solkraft, du kan ha andre teknologier og løse kraft- og effektproblemet lokalt. Så kan vi konsentrere oss om å bygge kraft og linjer der det virkelig er behov.

Hvem har ansvaret for at vi kommer oss videre?

– Solkraft er på full fremmarsj. Det er ganske beskjedent i Norge enn så lenge, men veksten har også kommet hit. Vi skynder oss langsomt, vi lærer og vi blir kjent med teknologien. Så går dette veien om bransjen, myndigheter og politikerne er på lag. Og de er allerede ambisiøse.