Lederbytte i Vest-Telemark Kraftlag

To menn
Fra venstre: Vest-Telemark Kraftlags påtroppende og avtroppende leder, Svenn-Erik Rafoss og Ketil Kvaale.
Etter 40 år i Vest-Telemark Kraftlag leverer Ketil Kvaale fra seg stafettpinnen til selskapets nye konsernsjef, Svenn-Erik Rafoss. – Rådet fra Ketil er å bruke godt vest-telemarksk bondevett, forteller Rafoss.

Rafoss, som er utdannet elektriker, elektroingeniør, installatør og har en MBA i energi, har en fyldig CV med bred erfaring fra flere forskjellige virksomheter. Han har blant annet jobbet i ABB, BKK, Norconsult, Kragerø Energi og Yara i en rekke forskjellige stillinger. Det har også gitt ham muligheten til å jobbe utenfor de norske landegrensene – både i Chile og Spania. I stillingen som konsernsjef for Vest-Telemark Kraftlag (VTK) er han imidlertid klar for å finne tilbake til røttene.

– Jeg er fra Vest-Telemark, og jeg har familie og eiendom her. Det er ikke så ofte slike stillinger åpner seg i området, så jeg måtte bare gå for det. Jeg savnet miljøet i energibransjen og ønsket meg tilbake til operativ ledelse, forteller han.

Han tok over stillingen som konsernsjef den 8. mai etter en overlapp og kunnskapsoverføring som har vart siden februar. Og det er ingen lettvekter i bransjen han tar over etter. Ketil Kvaale, som er avtroppende leder, har vært i stillingen i 37 år. Totalt har han vært i VTK i 40 år – i halvparten av selskapets levetid.

– Ketil er et ikon i bransjen. Han har gjort en fantastisk jobb gjennom sine 40 år i VTK, og han har tatt selskapet dit det er nå. Det er et konsern som nesten har milliardomsetning med dedikerte ansatte, så jeg overtar med ydmykhet, fortsetter Rafoss.

Et innholdsrikt tilbakeblikk

Kvaale kan se tilbake på en mange milepæler i løpet av sin tid i VTK, og vært med på flere store endringer både internt og i bransjen. Han løfter blant annet fram innføringen av energiloven i 1990 som splittet nett og kraft og som innførte punkttariffsystemet og kraftbørsen Nordpool. Senere på 90-tallet kom det flere store endringer.

– I 1997 kom det en ny skattemodell for kraftverk der alle kraftverk ble taksert på nytt, og det ble innført grunnrenteskatt og naturressursskatt. Det nye skatteregimet har fungert bra, men det var mye jobb med det i sin tid. Den dag i dag er grunnrenteskatten et tema som diskuteres, særlig med tanke på hvor stor den skal være, forteller Kvaale.

Med sin lange og brede erfaring kan Kvaale nevne større saker i fleng. I 2003 startet VTK utbyggingen av fiber og i dag kan så å si alle alle fastboende og næringsliv få tilgang til fiber. Samme år gikk selskapet inn for et prinsipp om maksimal verdiskaping for aksjonærene. Siden den gang har VTK utbetalt over 600 millioner i utbytte, samtidig som egenkapitalen har økt. Den nyeste endringen han trekker fram er innføringen av AMS i 2018, ELHUB og splitt av databaser for nett og kraft.

Listen over store endringer og tiltak er med andre ord lang. Likevel er det én hendelse som utmerker seg for Kvaale.

– Avtaleverket vi fikk til med Norsk Hydro i 1992 om tilleggsutbygging og omorganisering av Skafså Kraftverk ANS er den største utfordringen jeg har håndtert i min tid i VTK. Det er også den jeg er mest fornøyd med. Det som var spennende med den prosessen var at norsk lov var uklar når det kom til det å kunne endre konsesjonsbetingelsene, noe som ble avklart ved Kongelig Resolusjon av 9.9.1994; – der Skafså sin omorganisering og tidsubegrensede konsesjon ble godkjent. Det var Skafså Kraftverks ønske om å omorganisere til å bli et offentlig eid selskap som utløste denne avklaringen og som i ettertid ble implementert i norsk lov på området. Vilkåret var at det måtte mer enn to tredjedeler offentlig eierskap til. Derfor laget vi et selskap der VTK eide 67 % og Norsk Hydro eide 33 %, samtidig som vi bygde ut ny kraft. Det endte med at vi ble sittende med både gammel og ny kraft til evig tid, og økte fra 30 GWh til 230 GWh i Skafså.

Sist, men ikke minst, fremhever Kvaale at han ikke kunne klart jobben alene. Han har vært avhengig av dyktige medarbeidere for å ta selskapet dit det er i dag – uten store skader.

– Dette er en bransje med en viss risiko. Gjennom mine 40 år har jeg vært så heldig at vi ikke har hatt noen store ulykker, og jeg har hatt et veldig godt samarbeid med de ansatte. Jeg har hatt en fin arbeidsplass der jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag. Det gjør jobben ekstra moro.

Ny start

Etter å ha tilegnet seg så mye som mulig av Kvaales kunnskap og erfaring, er det nå Rafoss sin tur til å bli kjent med organisasjonen og de nye kollegene. I rollen som leder har han en innstilling om å videreføre arbeidet som har blitt gjort, samtidig som han skal løse kommende utfordringer på sin måte sammen med de ansatte.

– Jeg er nok av typen som leder gjennom teamet mitt. Sammen med styret og eiere skal vi sette en retning og lage en strategi som vi kan jobbe etter med tanke på det operasjonelle. Det er det overordnede. Da blir det opp til meg og resten av administrasjonen å vise hvilke muligheter vi har fremover, men det ligger litt lenger ned i løypa. Først sette meg inn i ting, sier Rafoss.

Det er uten store føringer at Kvaale leverer fra seg stafettpinnen, men ett råd håper han at Rafoss tar med seg videre i jobben som konsernsjef.

– Mitt mantra er at det ikke er noe vist i å endre for endringens skyld. Det handler om å videreutvikle VTK samtidig som man tar vare på de verdiene som er skapt gjennom selskapets 82 år lange historie, noe som jeg er sikker på at Rafoss, som den fjerde sjefen i selskapet i løpet av 80 år, vil mestre på en veldig god måte.

Etter lag og tro tjeneste i VTK er Kvaale spent på den nye tilværelsen som pensjonist, og har allerede planer for hvordan han skal bruke tiden sin.

– Jeg har lyst til å tilbringe mer tid med familien og trene litt mer enn jeg har hatt tid til fram til nå. I tillegg eier jeg en gård med mange hus, og en veteranbil som trenger vedlikehold og oppmerksomhet. Også kommer jeg nok til å følge med på hva som skjer i bransjen. Men før den tid skal jeg ta meg en lang og god ferie, avslutter han.