None
Bildet kunne vært fra Spanskekysten, men det er fra Austevoll. FOTO: Geir Bergflødt    

Pensjonisttilværelsen - Geir Bergflødt har funnet ut hvordan det kan gjøres med stil i Austevoll.

av Redaksjonen
18. juni 2021
Geir Bergflødt har tredd inn i pensjonistenes rekker, det passer ham utmerket. Bergenseren med lang fartstid i bransjen har funnet roen og det gode liv i øykommunen i ytre Midthordland. Drivhus, fiske, familie og framtiden til kraftbransjen, var blant temaene som dukket opp da vi tok en prat for å reflektere over et innholdsrikt arbeidsliv.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Nå har jeg smakt på pensjonisttilværelsen siden forrige fredag, og jeg holder meg veldig aktiv. Vi har tre drivhus og begynner å så i februar. Selvdyrkede jordbær har vi allerede spist, både tomater og agurker er rett rundt hjørnet. Paprika kommer senere. Når barn og barnebarn kommer på besøk er de svært ivrige, så da gjelder det å passe på så det ikke blir overvanning. Her er vi også selvforsynt både på fisk og krabbe - vi kokte suppe på strandkrabbe i helgen, litt abbor oppi og. Det er helt fantastisk å bo så kystnært, beskriver Geir.

NoneHavnen på Bekkjarvik, Austevoll FOTO: Cavernia    None

Vinmonopol, forsikring og kraft

Driftsingeniør og siviløkonom Geir Bergflødt har hatt en lang karriere. Han har blant annet jobbet i maritim næring og vært produksjonssjef for vinmonopolet i Bergen -En gang i tiden gikk det ikke vin til salgs i Bergen uten at jeg hadde prøvesmakt og godkjent, humrer den joviale Bergenseren spøkefullt fra idyllen på Austevoll. Fra vinmonopolet gikk turen videre til forsikring og finans, og det dreide seg mer og mer om kraftbransjen.

-BKK, Otra vassdraget, Sameiet storfoss, produksjonsmaskiner med 600m fallhøyde, mimres det. Han lærte bransjen å kjenne fra et forsikrings-ståsted, og konkluderte med at her var det masse kjekke mennesker i en spennende bransje. Geir utvidet nettverket, ordnet seg jobb som politisk rådgiver, og drev med politikk innen utvikling på vestlandet.

-Å komme inn i bransjen ikke som en bransjemann, ikke som produksjonsmann eller linjebyggingsmann, og være litt brumlebass og tørre å si ting og stå for det har nok en fordel.

“Akkurat som å ha en flerkulturell bredde, og en kjønnsmessig bredde er det fornuftig å ha en kompetansemessig bredde.

NoneMarstein fyr i Austevoll FOTO: Frokor    None

-Jeg har jobbet med næringspolitikk på vegne av ulike fraksjoner, samtidig som jeg har hatt erfaringsbakgrunn både fra politikken og kraftbransjen. 

Fremtiden for kraftlagene og Distriktsenergi

Når Distriktsenergi spør om tankene han nå har gjort seg om kraftlagene sin fremtid er det tydelig at vi har å gjøre med en en engasjert mann som bryr seg om bransjen han har vært en del av.

-Det blir mer og mer myndighetskrav, det kommer flere og flere lover. NVE er veldig flinke til å gjøre tilsyn, og det er klart at det er krevende for mindre selskaper, der er det færre hoder som skal løse oppgavene. De nye nøytralitets-kravene byr også på utfordringer. Selv de store blir for små. Vi ser at mange kraftlag på vår størrelse (Austvoll kraftlag) er gått inn i større konsultasjoner. Men jeg tror allikevel at de som er mest tilpasningsdyktige vil ha gode levevilkår. Hvor det vil bære til syvende og sist er vanskelig å si.

-Vi som selskap er med i både Energi Norge og Distriktsenergi. Distriktsenergi har mange gode fanesaker som vi assosierer oss med. Så setter vi stor pris på og til dels ha vært bidragsyter til at Energi Norge og Distriktsenergi gjør både godt arbeid alene og sammen.

Distriktsenergi har en del fanesaker som mindre selskaper kan dra nytte av. De har også vært viktige for at politiske representanter har blitt satt i kontakt med sitt lokale kraftlag.

Knut Lockert, daglig leder i Distriktsenergi roser samarbeidet med Geir. Geir har meningers mot og har vært en god diskusjonspartner. Han har kommet med mange gode innspill til Distriktsenergi som bidrag til vårt arbeide, forteller Knut Lockert. Dessuten er Geir en svært trivelig kar som dyrker dialogen, en god kombinasjon når en skal forholde seg til andre og få ting til å skje, sier Knut Lockert til Distriktsenergi.no.

Storm og samarbeid i generasjoner

-Austevoll kraftlag er kun distribusjon av strøm. Vi er et øysamfunn med to ledninger. Skal du hit må du bruke båt. Når været herjer som værst må man klare seg selv. Man har samlet all distribusjon på et sted, samtlige som bor her har fibertilkobling, og vi har muligens Norges beste trådløse tilknytning. Vi har større grad av fleksibilitet av å benytte folk. Vi har rørleggere som kan gå i stolpe, og vi har linjefolk som kan gå i kloakk. Vi benytter tyngre maskiner på tvers av grensene. Da vi opplevde orkanen “Nina” (2015) lå Austevoll uten strøm over et døgn. Da merket vi styrken i en sånn flokk medarbeidere vi er her. Tilførselslinjene var falt ned. Vi hadde relativt intakte forhold, og da vi fikk strømmen tilbake fra utenomverden hadde vi ryddet unna trær og rettet opp stolper. 

NoneGeir Bergflødt    None

-For at man i det hele tatt skulle fått distribuert strøm i Austevoll måtte noen slå seg sammen og skyte inn sin egen private kapital og arbeidskraft. Følelsen og lojaliteten er veldig stor. Flere har har selv vært med å reise stolper, eller kan huske at foreldre eller familie har vært med å bygge nettet. For å eie delene av ditt lokale kraftlag må man jo ha bostedsadresse i samme kommune. Første generasjon bygger, andre generasjon beholder og tredje generasjon flytter, og må dermed selge sin part. Det var vekst nedenfra og opp, det er derfor vi har disse distribusjonsselskapene som det fortsatt er mange igjen av. 

Det grønne skiftet er blått

-Vi har vært midt oppi og tatt del i det grønne skiftet, og jobber i næringen som er viktigst for det skiftet. Det er som direktøren for havforskningsinstututtet i Bergen har sagt, det grønne skiftet er blått. Det er havet vi må benytte oss av. 

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått jobbe i så fantastisk bransje, og ikke minst alle de utrolig flinke menneskene som jobber der.

18. juni 2021