None
Olav Edland er administrerende direktør i Tinn Energi.    

Ruster hjørnesteinsbedriften Tinn Energi for vekst og innovasjon

av Redaksjonen
04. juni 2020
Olav Edland ble hentet inn for å sette fart på utviklingen i Tinn Energi. - Det er selvfølgelig veldig inspirerende å få lov til å gjøre en forskjell der man har sine røtter. Tinn Energi var på førsteplass over e-verk jeg hadde lyst til å lede inn fremtiden, sier Olav Edland.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

- Etternavnet mitt er Edland, og Edland ligger i Vinje. Farfaren min vandret over fra Vinje til Tinn og stiftet familie i en av bygdene i Tinn. Faren min er født i Tinn og han og jeg vandret i fjellene her under min oppvekst, så jeg har alltid hatt en sterk følelse for Tinn, sier Olav Edland. 

Siden 1. september 2019 har OIav Edland vært administrerende direktør i Tinn Energi. Han er tidligere daglig leder i AFRY Norge og har også jobbet som selvstendig konsulent for energibransjen. 

- Jeg har vært konsulent og kunderådgiver i mange år for ledere, og det føles godt å kunne implementere egne råd og ideer. Det har vært et ønske lenge å transformere et tradisjonelt - merk deg ordet tradisjonelt, ikke gammeldags - et tradisjonelt norsk e-verk. Det å ta et e-verk inn i det fremtidige markedet med fokus på det teknologiske og ikke minst de legale utfordringene, er en stor utfordring. Dette er og blir utrolig spennende, forteller Olav Edland.

En bransje i endring

- Det er store endringer i bransjen nå, spesielt på den teknologiske siden. Hvis man som selskap ikke har muligheten til å være med å forstå og stille de riktige spørsmålene omkring dette, så tror jeg at man vil slite med å overleve som et selskap om 10 år. Vi er lite selskap med 160 millioner i årlig omsetning og det er ingen som forventer at vi skal klare dette på egenhånd. Derfor jobber vi nå med å finne de riktige og de gode samarbeidspartnere, påpeker Olav Edland. 

- Jeg tror at det er en vilje her, at man ser at det må gjøres noe med selskapet. Den beste måten å utvikle Tinn Energi på nå er å fortsette med å være et veldrevet selskap med gode produkter, god økonomi og være så langt fram i skoen som mulig når det kommer til innovasjon. Dette vil holde oss attraktive og potensielle partnere vil da komme å banke på døren, sier Olav Edland.

Ting skjer i Tinn

- Det viktigste nå er å få den nye selskapsstrukturen opp å gå. Det blir rammen for virksomheten. Så må vi bli mye bedre på den kommersielle biten, både på kraftsalg og på fibervirksomheten. Der har vi mye og hente og der må vi utvikle oss. Blant annet må vi få et forhold til kunder som ikke bor i Tinn, men som har et forhold til Tinn. Vi har mange hyttebeboere her og det klart at den relasjonen burde vi bruke bedre. Vi har gode produkter og gode priser. Disse kundene skal vi klare å utvikle også der de bor fast. Vi har pågående prosesser og diskusjoner på hvordan vi skal få til dette. Alt jeg kan si er det er spennende saker på gang i Tinn Energi, forteller Olav Edland.

- Så må vi begynne å se på nye tekniske løsninger, vi ser for eksempel akkurat nå på en microgrids-løsning med en kombinasjon av styringssystemer, batterier, og alt annet som ligger i en microgrid. Samtidig jobber vi med å øke produksjonen på den småskala vannkraften som vi driver. Dette er store prosjekter som vi er i gang med nå, så det er nok av spennende ting på gang. Jeg er positiv til at vi skal få til mye bra her fremover, sier Olav Edland.

Tok initiativet til koronapriser

Da koronakrisen traff Norge var Edland raskt ute med løsninger for å sørge for lokal støtte.

- Vi gikk tidlig ut og senket nettleien med 30 prosent. Dette har vi fått positiv tilbakemelding på. Tinn kommune har vært gjennom en omstillingsfase fra industri til reiseliv og det var reiselivet som nok fikk den største smellen i starten av koronakrisen.

- Det som er viktig her er at vi har fokus som en samfunnsaktør i lokalområdet, og da gjelder det å ta noen ekstra tak for laget når man har muligheten til det. Vi oppfordret også e-verk i hele Norge til å gjøre det samme og det var mange som fulgte etter. Jeg er stolt av at så mange e-verk i Norge var med på den nasjonale dugnaden og viste hvilken viktig rolle lokale e-verk spiller i landet vårt, avslutter Olav Edland.

Les mer om da Olav Edland kuttet nettleien med 30 prosent i Finansavisen.

 

 

04. juni 2020