None
Foto: Knut Lockert    

Tung våt snø utfordrer strømforsyningen

av Knut Lockert
30. desember 2020
Romjulen har gitt oss mye nedbør i deler av landet i form av tung våt snø med påfølgende strømbrudd. Det minner oss om at det er arbeidere der ute som står på døgnet rundt med tungt og krevende og tidvis farlig arbeid, for at vi andre kan ta ferie og nyte julen. Det på plass med et takk. Et stort takk.

Knut Lockert

Daglig leder i Distriktsenergi og redaktør av Distriktsenergi.no. Knut er utdannet jurist og har lang erfaring fra bransjen. Blant annet har han jobbet i flere lederstillinger i Statnett og vært kommunikasjonsdirektør i Nord Pool.

Det minner oss også om det vi vet om klimaendringene, der tendensen i retning av voldsomme tunge snøfall i områder, som tidligere først og fremst fikk nedbør på denne tiden av året i form av lett snø i noen kuldegrader øker. En utvikling som påvirker infrastrukturen i Norge generelt, men også strømforsyningen. Jada, denne romjulens snøfall kan godt være et resultat av vær og ikke klimaendringer, men tendensen er uansett klar dessverre.

I Norge leverer vi klimavennlig energi

Norsk kraftforsyning står klare for å sikre strømforsyningen så langt mulig, og ikke minst til å gjøre det som skal til for å begrense skaden klimaendringene gjør på samfunnet. I Norge leveres klimavennlig kraft og med det som utgangspunkt har vi de beste forutsetninger for å bidra positivt til en klimavennlig utvikling fremover. 

Vi har opp gjennom årene stadig trodd at nå har vi kraft nok. Det trodde vi når Hammeren kraftverk i Oslo ble bygget i år 1900. Da var man overbevist om at kraftverket lokalisert i Maridalen ville dekke hovedstadens elektrisitetsforbruk for all fremtid. Også byggingen av Alta kraftstasjon skulle virkelig gjøre vei i vellinga.

Vi har ikke kraft nok til å dekke framtidens behov

Også i dag er det fra enkelte hold hevdet at vi har kraft nok for fremtidens behov i Norge. Dessverre har vi ikke det. Både Statnett, NVE og DNV GL har nylig presentert rapporter som gir et stort gap mellom det vi ser for oss å prioritere kommende år og det behovet vi har bare i Norge. Det må vi ta på alvor, slik at vi ikke stiller oss i en situasjon der vi gjør oss avhengig av betydelig import fra utlandet for å sikre norske innbyggere og industri strøm fremover. 

Vi trenger et bedre debattklima

Med det som utgangspunkt må det være vårt nyttårsønske at debatten rundt hvordan vi skal sikre ren kraft i stikkontakten også de kommende år, kan foregå i edruelige termer og i et godt debattklima. Det er faktisk slik at noe sjeldent er helt svart eller hvitt, men at kompromiss mellom debattantene kan være den beste løsning. Det er viktig å heve anseelsen til kompromisset og uttrykket som Thorvald Stoltenberg har vært fanebærer for og som han redegjorde for på Distriktsenergi årskonferanse i Honningsvåg for noen år siden – kompromisset er undervurdert- gjentok han i sin tale til årsmøtedeltagerne. 

Det kan vi slutte oss til.

Godt nytt år. 

 

30. desember 2020