None
John Kroken er nettstyringssjef i Sognekraft. Foto: Håvard Nesbø/Sognekraft    
Innovasjon

Sognekraft med plattform-innovasjon i en klasse for seg selv

av Redaksjonen
24. november 2020
Sognekraft har på to år skapt sin egen plattform for innsamling og håndtering av data, og seiler nå inn i fremtiden med fulle seil. - Det er ingen som har et så fleksibelt system med tanke på den bredden av data vi får inn, kommunikasjonsteknologien og den spennvidden av det vi kan bruke for å hente inn data, forteller nettstyringssjef i Sognekraft John Kroken.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Starten på et eventyr

For to år siden startet Sognekraft et prosjekt for innsamling og bruk av data. Bakgrunnen for prosjektet var DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) sitt krav til jordfeilovervåkning. 

- Her så vi en stor mulighet. Vi utvidet hele prosjektet til å være veldig fleksibelt og ikke være begrenset til bare å hente inn data i forbindelse med jordfeilovervåkning, men også all annen relevant data. Nå henter vi store mengder data fra strømnettet som forsyner kundene våre, forteller John Kroken. 

Ingen begrensninger

- Vi kan ta inn alt av data fra nettet, det er ingen begrensninger. Før i tiden estimerte vi for eksempel manuelt hvor mye en transformator var belastet, og så byttet vi den ut når vi trodde den var full. Nå vet vi akkurat tallet på belastningen, og dette kan vi styre; Vi kan hente inn tall på 1-minutters intervaller, 15-minutters intervaller eller 24-timers intervaller, det er opp til oss. Vi har full kontroll, vi kan legge inn triggere slik at rapporteringen for eksempel skjer hurtigere om belastningsgraden når et gitt nivå, utdyper John Kroken.

Han forteller at Sognekraft har utviklet et datainnsamlings-interface som tar i mot data fra alle mulige kilder; LoRaWAN, Narrowband Internet of Things (NB-IoT), LTE-M, Bluetooth, Sigfox og WiFi. - Såvidt jeg vet har vi den største klyngen av LoRaWAN-gatewayer i Norge. Vi kjenner heller ikke til noen andre som har en såpass fleksibel dataplattform. Vi begynner også å bruke plattformen til mange andre ting, for eksempel tilstandsovervåkning av ulike ting, miljøsensorer, vannstandsensorer og rundt logistikk har vi endel prosjekter gående, sier John Kroken.

NoneNylig oppgradert målestasjon med LoRaWAN kommunikasjon. Ott Pluvio nedbørssensor med egenutviklet LoRaWAN grensesnitt. Temperatursensor og LIDAR sensor for snømåling fra sveitsiske DecentLab. Foto: Sognekraft    None

En datadrevet organisasjon

- Før lente vi oss på erfaring, praktisk kompetanse og estimater for å gjøre viktige avgjørelser i nettet. Nå bruker vi data som grunnlaget bak avgjørelsene. Dette er virkelig revolusjonerende, og ser vi litt inn i framtiden er det ingen begrensninger på hva vi kan få til, forteller John Kroken. Plattformen består av en tidsserie database som kan ta i mot alle typer verdier, uavhengig av hvilken kilde dataene kommer fra. Denne databasen kan håndtere store datamengder, sier John Kroken. Dette betyr at vi jobber proaktivt med å finne feil på nettet, systemet finner feilen før kunden finner og opplever feilen, sier John Kroken.

Menneskene bak

- Det er utrolig viktig å poengtere at det er menneskene her som står bak dette. Uten et så godt og samspilt lag hadde dette aldri skjedd. Det er stor interesse for teknologi og nyskapning her i Sognekraft, kombinert med høy kompetanse er det en skikkelig vinneroppskrift. Da kommer de gode løsningene, sier John Kroken.

- Opprinnelig begynte dette prosjektet med at det var en person her som hadde veldig stor interesse og kompetanse innenfor ‘Internet of Things’, han fikk da oppgaven med å starte dette. Deretter satte vi en person til på prosjektet, og derfra har snøballen bare trillet og trillet, forteller John Kroken.

Innovasjon og ledelse

- Det er bare å legge forholdene til rette. Koble de flinke menneskene sammen og gi dem spillerom og ansvar. Det er ikke så komplisert. En god lederfilosofi er at man som leder jobber for sine ansatte, sier John Kroken.

- Det er ofte ikke så vanskelig som man tror å få til store forbedringer. Det å starte et innovasjonsprosjekt innebærer for de fleste at man må bryte gjennom en intern mental sperre. Den største utfordringen ligger der, klarer man å bryte seg gjennom denne innser man at det ikke var så farlig likevel, sier John Kroken.

- Ironisk nok krever innovasjon at man må gjøre noe man aldri har gjort før, og for de fleste ledere innebærer dette et personlig mentalt steg. Men som sagt, det ligger gull og venter på andre siden, avslutter John Kroken.

NoneSognekraft bygger stadig ut sitt LoRaWAN nettverk. Nylig ble «gateway» nr. 30 installert i 1150 meters høyde på Vikafjellet. Dette gjør at Sognekraft nå har LoRaWAN dekning i store deler av midtre Sogn. Kilde: Sognekraft på LinkedIn    None
24. november 2020