None
Innovasjonstrio. Fra venstre: Eirik L.Strandbråten (Prosjektleder og Sivilingeniør), Audun Grynning (Administrerende direktør) og Jan Vidar Skolt (Systemingeniør) .    
Innovasjon

Innovasjonstoget i Hallingdal har billetter til alle

av Redaksjonen
01. oktober 2020
Hallingdal Kraftnett med Audun Grynning i spissen stormer fremover i innovasjonsløypa. Nå ser de etter e-verk som har lyst til å bli med på moroa. Prosjektet er allerede i gang og gir norges e-verk muligheten til å tilby lagringsplass og prosessorkraft i en lokal og distribuert skyløsning til både eget og potensielt andres bruk, og samtidig redusere driftskostnader ved å ta i bruk avansert digital nettstasjonsovervåkning.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

- Vi må huske på hvor vi kommer fra og hva vi holder på med. Det er ikke bare strøm - det er også infrastruktur, fiber og kommunikasjonsutstyr. Fiber er et viktig element i driften av nettet allerede i dag, men fremover vil det bare bli viktigere. Vi har investert flere 100 millioner kroner i fibernett, og det fibernettet er per i dag underutnyttet i forhold til hvilken kapasitet det har. Fibernettet har en enorm kapasitet og det åpner opp mange muligheter. Disse mulighetene har vi nå endelig bevist og ønsker å høste av det, forteller Audun Grynning.

Kan konkurrere mot Google's største datasenter

Pilotprosjektet startet i august 2019. Da tok Hallingdal Kraftnett eierandeler i startupen Praetexo, en grunderbedrift som jobber med edge computing, skyløsninger og kunstig intelligens. Deretter ble det installert 20 datamaskiner/edge computere i 20 av Hallingdal Kraftnetts nettstasjoner.

- Vi bestemte oss for å ta i bruk vår allerede etablerte høykapasitets kommunikasjonsinfrastruktur og etablere vår egen private skyløsning. Ved å plassere en datamaskin ut i nettstasjonene får vi både lagringskapasitet og prosessorkraft. Disse 20 datamaskinene er en del av et nodenettverk og opererer sammen som et komplett datasenter. Dette gjør at vi har muligheten til å tilby datalagring og prosessorkapasitet til våre egne applikasjoner, men også på sikt til andre. Med tanke på sikkerhet og beredskap er dette også viktig, dette gjør oss mindre avhengige av “skyen”, det vil si klassiske datasentre som for eksempel Google, Amazon/AWS eller Azure, Audun Grynning.

- Om vi installerer disse nodene i et større antall - kan vi faktiske konkurrere med Google sitt største datasenter. Det er ganske utrolig å tenke på, sier Audun Grynning.

Nettselskaper i hele Norge kan koble seg på

Hvis flere nettselskaper går sammen og bygger tilnærmet samme infrastruktur, kan vi levere datalagring og prosessorkraft med en kapasitet som kan konkurrere med de største aktørene i bransjen som Google, Amazon og Microsoft. En smule galskap og ambisiøst kan du si, men et enormt potensiale, sier Audun Grynning.

 

NoneInne i en nettstasjon med edge computer. Bildet er tatt fra Tesla-ladestasjonen på Gol.    None

Digital nettstasjonsovervåkning sparer kostnader

- I tillegg til å tilby lagringskapasitet gir også datamaskinen i nettstasjonen prosessorkraft. Denne prosessorkraften vil Hallingdal Kraftnett bruke til å overvåke og analysere data fra nettstasjoner, prosessere dronebilder og vil spare oss for store skykostnader samtidig med at det reduserer vår sårbarhet og gir oss betydelig bedre innsikt i driften av nettet vårt, sier Audun Grynning.

- Vi har 1800 nettstasjoner som årlig krever ettersyn. Dette ettersynet består av en årlig inspeksjon i tillegg til en tyngre inspeksjon hvert femte år. Disse inspeksjonene brukes det mye ressurser på. Ved å utstyre nodene i nettasjonene med de rette sensorene så kan vi lokalt prosessere informasjon om nettstasjonen ved hjelp av kunstig intelligens, og deretter sende relevante og driftskritisk informasjon tilbake til driftssentralen som i sin tur skal utstede arbeidsordrer der det er behov. Vi har som ambisjon å spare minimum to årsverk i året bare basert på tilstandsbasert vedlikehold. Men her må vi også ha DSB og et regelverk som gjør dette mulig på plass. Dette er utvilsomt et svært spennende og lærerikt prosjekt som til nå kun “skraper i overflaten” av hva som er mulig i framtiden, også med tanke på hva vi kan bidra med i den lokale verdiskapingen, avslutter Grynning.

Bli med på moroa

- Ta kontakt om du er et nettselskap som ser etter innovative muligheter. Datamaskinen som plasseres i nettstasjonen er ferdig utviklet og toget går for full guffe, avslutter Audun Grynning.

01. oktober 2020