Distriktsenergi-TV

Du tror det ikke før du får se det - millimeterpresisjon med giganttransport på smale vestlandsveier

Med millimeterpresisjon og godt lagspill fraktes den 101 tonn tunge generatoren på smale vestlandsveier og 800 meter trygt inn i fjellet til Leikanger kraftverk.
NoneStore dimensjoner: På vei fra fergekaia på Hella til Leikanger kraftverk. Foto: Sognekraft/Håvard Nesbø    

Nå kan monteringen dypt inn i fjellet starte, og prosjektleder Erlend Bårgard i Sognekraft og transportteamet på nesten 20 menn og kvinner kan puste lettet ut. 

NonePå veien: Generatoren frakten på veien fra Hella fergekai med kurs for kraftverket. Foto: Sognekraft/Håvard Nesbø    

- Når Leikanger kraftverk er ferdig sommeren 2020 vil det produsere fornybar energi tilsvarende drøye 10 000 husstander. Dette er en av de største norske kraftutbyggingene på 10 år, sier Bårgard. 

Til et slikt kraftverk trengs det også en generator av gigantiske dimensjoner. 

Transporten av generatoren som du ser i denne videoen tok drøye fire timer fra ferjekaia på Hella til den var inne i stasjonen. Eller for å være mer presis, det er transporten av den 101 tonn tunge statoren - den stasjonære delen av generatoren som omkapsler rotoren - som du ser i videoen. 

NoneRygges inn: Generatoren utenfor ankomsttunellen. Foto: Sognekraft/Håvard Nesbø    

Hele transporten tok en time og femten minutter på smale vestlandsveier og to og en halv time på den siste etappen da lastebilen må rygge de 800 meterne i ankomsttunellen inn til selve kraftverket dypt inne i fjellet. - I alt består kraftverket av 15 kilometer med tunell, noe som vekker oppmerksomhet i kraftbransjen. Dette reduserer naturinngrepene og gjør kraftutbyggingen mindre synlig, sier Bårgard. 

NoneSmå marginer: På vei inn i ankomsttunellen. Foto: Sognekraft/Håvard Nesbø    

-Var det nervepirrende?

- Det er Andritz Hydro som har kontakt på levering av generatoren til Sognekraft. Andritz brukte en underleverandør, Royal transport, som stod for selve transporten. I godt samarbeid med Andritz planla vi dette ned til minste detalj – og det kom ingen overraskelser. Jeg tror lastebilsjåføren hadde samme puls som jeg har når jeg kjører privatbilen min – altså temmelig nær hvilepuls. Den mest krevende delen av transporten var nok når sjåføren måtte rygge 800 meter inne i fjellet. Der det noen steder bare var få centimeter med klaring på hver side, forteller Erlend Bårgard.

Statoren i generatoren veier 101 tonn. De vitale målene under transport er 5,34 meter høy og 6 meter bred. Porten inn til kraftstasjonshallen er 5,36 meter høy og 6,1 meter bred, så det var ingen rom for feilnavigering. Tunellen og fjellhallen ble levert fra LNS i oktober 2019. Tunellarbeidene begynte for to år siden.  

- Det hadde vært katastrofe om tunnelen hadde vært noen centimeter for smal for å ta inn generatoren, men selvsagt hadde vi kontroll på alle mål, sier Erlend Bårgard.

Jobben ble gjort den 18. desember, men transporten av generatorene  startet nesten 2 måneder før. 

NoneSnart på plass: Her er generatoren på vei inn i maskinsalen. Foto: Sognekraft/Håvard Nesbø    

-Generatoren er produsert av Andritz Hydro sin fabrikk i Bhopal i India. Generatoren ble først fraktet 800 km med lastebil fra Bhopal til havna i Mumbai. Så gikk ferden videre de 13 700 km med båt til Bergen. Nest siste etappe gikk med båt fra Bergen til fergekaia på Hella. Lasta var så tung at båten bare kunne legge til når det var høyvann, forteller Bårgard. Så ble generatoren frakta fra Hella til Leikanger kraftverk i Suppan. Der skal den fra sommeren lage strøm av vannet fra Grindsdaleni Leikanger kraftverk. Vannveien fra Henjadalen skal kobles på kraftverket våren 2021.

28. januar 2020