Distriktsenergi-TV

Techguru: - Distriktverkene kan spille en viktig teknologirolle

-Verden kommer til å trenge mye mer bærekraftig energi. Vi kan utvikle noen av de beste teknologiske energiløsningene i Norge og eksportere dem - litt på samme måte som vi har gjort innen oljeservicebransjen. Her er det et stort mulighetsrom for Norge og kraftbransjen – inkludert Distriktsenergi sine medlemmer.

Det forteller Silvija Seres  - en av Norges største techprofiler - til Distriktsenergi.no, da vi intervjuet henne etter et inspirerende foredrag på Årskonferansen 2019. Hun mener at energibransjen kommer til å vokse og bli viktigere, men at den vil endres betydelig i takt med en rivende teknologisk utvikling. 

-Hvor ser du for deg den norske kraftbransjen i den fremtidige digitaliserte verden? 

Kraftbransjen må endre seg

-Så lenge vi lever fysiske liv kommer vi til å trenge energi. Og Norge har en ekstremt spennende og utviklet bærekraftig energibransje, sier Silvija Seres. 

Hun mener at selv når vi ser en ende på oljealderen, har Norge en veldig løfterik energifremtid gjennom den bærekraftige kraftbransjen. - Energibransjen kommer til å vokse og bli viktigere, men jeg tror bransjen vil endres ganske mye. Fokuset vil flytte seg fra energiforsyning til ny elektrifisering av hjemmene og arbeidsplassene; til å skape smarte hjem, smarte byer, smart trafikk, ny energiforsyning i biler, bedre sikkerhet og internet of things. Kort fortalt tror jeg at vi vil å oppleve at energibransjen kommer seg litt ut av siloen sin og blander seg mere med de andre siloene, sier Seres. 

-Kan man se for seg at de store internasjonale IT-selskapene som Microsoft, Google og Apple vil trenge seg inn i kraftbransjen også i Norge?

Se opp for teknologigigantene

-Ja, det vil skje på flere måter. Disse teknologigigantene jobber med biler - selvkjørende og elektrifiserte biler. Det overlapper med kraftbransjen. Smarte byer og smarte hjem satser de veldig hardt på. De kommer også til å jobbe med batteriteknologi på flere måter, og de kommer til å se på energiproduksjon. Mange av disse gigantene har jo store dataserver-farmer som bruker ekstremt mye energi, og derfor trenger de all den energien de kan få. Så de har gode grunner til å forske på dette, og de forsker veldig effektivt. Hvis de utvikler løsninger som kanskje er helt ortogonale (vinkelrett, red.anm.) i forhold til det vi tenker er energi i dag, og får kunder på dette, så er det klart at de vil påvirke markedene energibransjen opererer i, sier hun.

-Hvilke tips har du til medlemmene i Distriktsenergi slik at de skal henge med i den digitaliserte verdenen som nå kommer?  

Trenger mer bærekraftig energi

-For det første så synes jeg energiselskapene skal reflektere litt over den fantastiske posisjonen de har. Vi lever i et land som kanskje er verdensledende på produksjon og bruk av ren energi. Norge har takket være fantastiske naturressurser mer ren energi enn vi selv trenger. Det er viktig å opprettholde denne posisjonen, videreutvikle den for en verden som blir mer og mer energi-hungrig. Vi må huske på at middelklassen i store deler av verden ennå ikke har begynt å reise på ordentlig. De fleste i verden bruker ikke så mye energi som vi selv eller internasjonale organisasjoner anser som et grunnleggende behov. Så verden kommer til å trenge mye mer energi. Vi i Norge kan utvikle noen av de beste teknologiske løsningene, og vi kan eksportere dette, litt på samme måte som vi har gjort med oljeservicebransjen. Her er det et kjemperom for å eksportere innovasjoner som Norge tradisjonelt er så gode til. Her kan også Distriktsenergi sine medlemmer spille en viktig rolle, avslutter Silvija Seres.

Dette er Silvija Seres:

Silvija Seres er en av Norges største techprofiler. Seres har en bakgrunn som matematiker og teknologiinvestor. Hun har jobbet med algoritmeforskning i Oxford, utvikling av søkemotoren Alta Vista i Silicon Valley, strategisk ledelse i Fast Search and Transfer, og tjenesteutvikling i Microsoft. Hun jobber nå som styremedlem i flere store selskaper, inkludert Oslo Børs, Nordea og NRK, og som aktiv investor i flere teknologibedrifter. I 2017 vant hun ODA-prisen for å være den mest innflytelsesrike IT-kvinnen i Norge. 

19. juni 2019