None
-Målet vårt er å være en energirådgiver som hjelper kundene til å bruke billig strøm smart. Smart innebærer redusert strømforbruk, å bruke strømmen når den er billigst på døgnet, og å lade elbilen raskt, forteller daglig leder i Hurum Energi, Christian Aakermann.    
Medlemmer

Hurum Energi er nytt medlem av Distriktsenergi – satser tungt på smarthusløsninger

av Redaksjonen
10. desember 2019
Hurum Energi har meldt seg inn i Distriktsenergi. – Distriktsenergi gjør en veldig god jobb for å styrke rammevilkårene til de små og mellomstore nettselskaper. Det vil vi være med på å heie fram, sier daglig leder Christian Aakermann.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Christian Aakermann er sjef for et selskap som satser tungt på fornybar energi og nye smarte løsninger for forbrukerne.

-Hurum Energi går foran i kraftmarkedet for lønnsom energibruk, hjemmekraftproduksjon og smarte styringssystemer, sier han. 

Hurum Energi eier energiselskapet Hurum Kraft som leverer energi til hele landet og nettselskapet Hurum Nett som distribuerer energi i Hurum. Hurum Energi er eid av Hurum Kommune.

Hurum som ligger fem mil fra Oslo har mange dagpendlere som bruker elbil.

- Vi har derfor satset tungt på å legge til rette for gode ladeløsninger. Hurum Energi ønsker kort og godt å ta det lokale markedet for etablering og drift av ladestasjoner. Selskapet leverer alle typer ladeanlegg og har smarte løsninger for sameier, borettslag, forretningsbygg og parkeringsplasser, sier Aakermann.

Smarthus og smart strømstyring

-Som nett- og strømleverandør må vi ligge i forkant og bruke innovative løsninger for å beholde og tiltrekke oss nye kunder. For et par år tilbake kjøpte vi oss inn med en 30 prosent eierandel i strømstyringsappen Smartliv som er utviklet av Ringerikskraft og eSmart Systems. For noen dager siden kjøpte vi oss opp til 95 prosent eierandel, sier Aakermann. Smartliv, som ble etablert i 2015, utvikler teknologi for smart styring av energi og løsninger for smart elbil-lading, solceller, batteri, hytteristyring og smarte energihjem.

- Målet vårt er å være en energirådgiver som hjelper kundene til å bruke billig strøm smart. Smart innebærer redusert strømforbruk, å bruke strømmen når den er billigst på døgnet, og å lade elbilen raskt, forteller han.  

Det er ikke bare innen strømstyring som Hurum energi satser tungt. Det siste tilskuddet på å lage smarthusløsninger er vannstyringsløsning gjennom appen Netti og prosjektet Meti. Netti bruker HAN-porten på strømmåleren. HAN står for «Home Area Network» - Vi lærte mye av å skifte ut de gammeldagse strømmålere som krevde manuell avlesning til moderne AMS-målere hvor avlesningen går automatisk. Med kunnskapen kan vi hjelpe vann- og avløpsverk med tilsvarende modernisering. Nå samarbeider Hurum Kraft med VIVA (Vestviken interkommunale vei, vann og avløpsselskap) for å installere nye «AMS» vannmålere i alle husstander i Lier, Hurum og Røyken. 

Vann- og strømstyring i samme app

Han forteller at ambisjonen er å få vann- og strømstyringen inn i samme app. – Da kan kundene våre styre strøm, vann og egen strømproduksjon fra solcellepaneler, sier Aakermann som mener at Hurum Kraft og Smartliv er i ferd med å seile opp som en seriøs konkurrent til Tibber. 

Nå forbereder Aakermann og medarbeiderne seg på at Hurum, Røyken og Asker skal bli slått sammen til én kommune ved årsskriftet. – Dette blir en stor-kommune med over 90 000 innbyggere og det er klart at vi har en ambisjon om å selge våre smarte strøm- og vannløsninger til alle husstandene, sier han. 

NoneI sommer var Christian Aakermann med på en autentisk markering av at det var 75 år siden D-Dagen. Sammen med 11 andre norske og 200 utenlandske fallskjermjegere hoppet Christian over Normandie for å markere D-dagen. Christian står lengst til høyre i andre rekke.    

Fallskjermjegere markerer D-dagen

Christian Aakermann var fallskjermjeger i forsvaret i 1984-1985 og var ikke vanskelig å be da han ble spurt om å være med på en autentisk markering av at det i sommer var 75 år siden D-Dagen, den allierte invasjonen i Normandie i Frankrike 6. juni 1944. - Da muligheten bød seg var det liten tvil om at jeg  skulle dra. Det ble en viktig markering og stor opplevelse, sier han. 

D-Dagen er historiens største landgangsoperasjon, med nær to millioner allierte soldater. Grytidlig på morgenen 6. juni var 160.000 allierte soldater på vei mot de franske strendene og de tyske forsvarsstillingene. Angrepet var støttet av 24.000 soldater som enten ble sluppet ned over Frankrike i fallskjerm eller kom inn med glidefly.

På selve årsdagen for landgangen hoppet Christian Aakermann sammen med 11 andre norske og 200 utenlandske fallskjermjegere over Normandie for å markere D-dagen. - Som for 75 år siden gikk vi om bord i DC-3 flyene i England. Uniformene var tidsriktige og turen gikk over London og de hvite klippene ved Dover før kursen ble satt mot Normandie. På hver vår side ble vi eskortert av de legendariske jagerflyene av typen Spitfire og Mustang. Vi fløy taktisk slik de gjorde det for 75 år siden og ble sluppet ut med linetrekk på 800 fot – som er under 300 meter. Da har du dårlig tid til å dra i reserveskjermen skulle hovedskjermen svikte, smiler han. Heldigvis landet han og alle fallskjermjegerveteranene trygt på fransk jord. 

– Hva tenker du om fallskjermjegerne som gjorde disse hoppene i 1944?

-Det er vanskelig å forestille seg frykten og spenningen som soldatene må ha følt. De ble møtt med oversvømte områder og myrer og mange druknet i landingen. Mange ble skutt i luften og kort tid  etter at de landet. Jeg er ydmyk og takknemlig for det disse soldatene gjorde for at vi skal få leve i et fritt  og demokratiske samfunn, sier han.  

Dette er Smartliv

  • Smartliv utvikler teknologi for smart styring av energi og konsepter for smart elbil lading, solceller, batteri, hyttestyring og smarte energihjem.
  • Teknologien gir forbrukere innsikt og kunnskap om eget strømforbruk.
  • Smartliv-appen gjør det mulig å lade elbilen til laveste strømpris, overvåke egenprodusert solcellestrøm, styre oppvarming av hjemmet på en optimal måte og optimal komfort og kontroll på hytta.
  • Selskapet ble etablert i 2015 med bakgrunn i utrullingen av AMS målere som åpner for nye verdiøkende tjenester i kraftmarkedet.
10. desember 2019