None
Leserinnlegg

Utfordringer med elbillading i hytteområder

av Åsmund Møll Frengstad
25. januar 2019

Åsmund Møll Frengstad

Gründer og direktør for forretning og produktutvikling i Meshcraft.

Flere områder i Norge har allerede utfordringer med lading av elbiler når alle kommer på hytta og skal lade bilen samtidig som hytta skal varmes opp og de lager middag. Det er stort sett nok strøm tilgjengelig, men utfordringen kommer når alt skal skje samtidig. Dette kommer fram i en artikkel i distriktsenergi.no

Dette forsterkes av at mange installerer ladere med 32a som gir stor belastning i nettet uten at det nødvendigvis er behov for så rask lading. En bil som har kjørt 200 km vil med en så kraftig lader være fulladet etter 5-6 timer, mens den antagelig vil være på stedet i 48 timer eller mer.

Lading av bilen kan derfor utsettes og gjøres på natten eller ellers på døgnet med lavere forbruk av strøm. Med smarte og styrbare ladebokser kan dette styres for mest mulig hensiktsmessig lading, både med tanke på brukeren og netteier.

Med ladebokser koblet til nettet og med kontakt både mot AMS måleren i hytta/huset og mot nettselskapets systemer kan ladingen styres for å utnytte kapasiteten best mulig uten å overbelaste nettet. Effekttopper unngås både i bygget og i trafoen ved å kontrollere og styre ladingen. Dette vil på sikt gi lavere kostnader for elbilisten og senke behovet for oppgraderinger av nettet for netteier.

Det eksister allerede løsninger som fordeler effekt mellom ladere i ett området eller ett bygg. Ved å benytte seg av slike systemer kan elbilene lade når det er tilgjengelig effekt uten store behov for oppgraderinger av infrastruktur eller frykt for manglende kapasitet.

SmartCharge-løsningen til Meshcrafts er en slik løsning og overvåker og styrer ladingen i et nabolag/hytteområde og sørge for at alle får ladet samtidig som nettet og trafoen unngår å bli overbelastet. Denne løsningen kan benyttes på alle smarte ladere som benytter seg av den globale standarden OCPP.

Åsmund Møll Frengstad
Gründer og direktør for forretning og produktutvikling.

25. januar 2019