None
Freiberg fra Distriktsenergis årskonferanse i 2017. Foto: Fredrik Kveen    
Politikk

Kjell-Børge Freiberg blir ny olje- og energiminister

av Redaksjonen
31. august 2018
Kjell-Børge Freiberg (Frp) ble i dag utnevnt til ny olje- og energiminister. Han erstatter Terje Søviknes.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Det har vært ventet en stund at Søviknes ville gå av som statsråd for å sikte seg inn mot toppverv i lokalpolitikken i Hordaland, der han tidligere har vært ordfører i Os. Han skal også ha ytret ønske om være nærmere familien. Det sies at han har et ønske om å bli fylkesordfører.

Erfaren Frp-politiker

Kjell-Børge Freiberg (47) har lang erfaring fra både lokalpolitikken, og i den senere tid også som stortingsrepresentant.

Han kommer fra Hadsel kommune i Nordland, hvor han satt i kommunestyret i 20 år, og som ordfører fra 2007. Han var den første ordføreren fra Frp i fylket, og satt frem til 2015.

Etter ordførerjobben ble vesterålingen statssekretær under Tord Lien i Olje- og energidepartementet. Da Lien gikk av i 2016, ble han med videre under Terje Søviknes.

I 2017 søkte Freiberg avskjed som statssekretær, for å konsentrere seg om stortingsvalgkampen. I stortingsvalget ble han valgt inn som Frps førstekandidat i Nordland. Han gikk inn som medlem av Stortingets næringskomité.

Ser frem til et godt samarbeide

-Vi i Distriktsenergi ønsker Kjell-Børge Freiberg lykke til i den nye posisjonen og ser fram til et godt samarbeid, sier daglig leder Knut Lockert. 

-Den viktigste politiske saken for oss den nærmeste tiden er lik nettleie. Stortinget ba nylig Regjeringen komme tilbake med et forslag til hvordan man kan få lik nettleie, uavhengig av hvor man bor. Flertallet består av KrF, AP, SP, SV og MDG. Nå ligger saken på bordet til den nye olje- og energiministeren. Det er ventet at statsråden vil komme med sitt forslag vårsesjonen 2019, og vi ser frem til å møte ham i forbindelse med departementets arbeide med denne saken, sier Lockert.

Administrerende direktør Barry E Larsen i kraftselskapet Trollfjord AS har god kjennskap til den nye statsråden.  

-Jeg tror Kjell-Børge Freiberg blir en god minister for næringen. Jeg har hatt god kontakt med han i over 10 år og kjenner ham som en svært kompetent og arbeidsvillig politiker som er godt lokalt forankret. Som tidligere statssekretær i OED har han betydelig innsikt og erfaring fra energibransjen, sier Larsen. Trollfjord er medlem av Distriktsenergi. 

Ønsker statsråden velkommen til Årskonferansen 2019

-Neste sommer skal vi tradisjonen tro arrangere Distriktenergis årskonferanse. På Årskonferansen 2017 holdt Kjell-Børge Freiberg et veldig godt foredrag i kraft av sin stilling som statssekretær under statsråd Tord Lien i Olje- og energidepartementet. Vi håper å se Freiberg igjen på Årskonferansen 2019 som går av stabelen 4. – 6. juni i vakre Baroniet Rosendal, sier Lockert. 

Flere statsrådskifter for Frp

I tillegg til Terje Søviknes forlater også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen regjeringen. Jon Georg Dale bytter ut posisjonen som landbruksminister og overtar den mer prestisjetunge jobben som samferdselsminister. Ny landbruksminister blir Bård Hoksrud. Alle disse er Frp-politikere. Med disse endringene er det dermed bare partileder og finansminister Siv Jensen som er igjen i Regjeringen av det mannskapet som mønstret på ved regjeringsskiftet etter valget i 2013.

Disse går av:

-    Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
-    Olje- og energiminister Terje Søviknes.

Disse er nye:

-    Kjell-Børge Freiberg blir olje- og energiminister.
-    Bård Hoksrud blir landbruksminister.

Bytter jobb:

-    Jon Georg Dale går fra Landbruksdepartementet til Samferdselsdepartementet. 

31. august 2018