Må betale 2 øre mer
I artikkelen er Lockert intervjuet. Til E24 sier han:
-Dersom alle i Norge betalte lik nettleie ville nettkunder i Oslo kanskje ha måttet betale to øre mer per kilowattime. Men for nettkunder i tynt befolkede regioner som i noen tilfeller betaler opptil 20-30 øre mer per kilowattime enn de i Oslo, ville regningen ha falt betydelig.
Nettkunder i kraftfylket Sogn og Fjordane er frustrerte, ifølge strømselskap. De betaler 20 øre kilowattimen mer i nettleie enn i Oslo. Nå skal regjeringen utrede lik nettleie for alle.
Som vi har skrevet tidligere ble regjeringspartiene og KrF enige i høstens budsjettavtale om å utrede om nettleien bør fordeles annerledes, for eksempel om den skal være lik for alle.
Utredningen ønskes velkommen av nettselskapet SFE Nett i Sogn og Fjordane. Selskapets rundt 25.000 nettkunder må nå ut med 170 millioner kroner for å knytte kjempefondet Blackrocks milliard-vindprosjekt Guleslettene til nettet. Til E24 sier konserndirektør Asgeir Aase i SFE Nett:
– Jeg syns det er uheldig med så forskjellig nettleie som i dag. Vi må bygge veldig mye nett som våre kunder ikke trenger, for å legge til rette for ny fornybar energi. I tillegg har vi krevende naturforhold, sier konserndirektør Asgeir Aase i SFE Nett.
Betaler 19 øre mer
Ifølge NVE betaler husholdninger i Sogn og Fjordane i snitt 72 øre kilowattimen i nettleie og avgifter, som er drøye 19 øre mer per kilowattime enn i Oslo hvor det er mange flere kunder som deler på regningen. I Møre og Romsdal og Telemark betaler kundene også over 60 øre kilowattimen i snitt.
Aase i SFE Nett gikk nylig ut i et leserinnlegg i lokalavisen Firdaposten (lenke bak betalingsmur) og spurte hvorfor de som bor nærmest kraften og ikke trenger den selv, skal straffes med å måtte betale for å bygge ut nettet som skal til for å frakte den ut av regionen.
Frimerkeprinsippet: Lik nettleie overalt
Etter flere år med diskusjoner om fordelingen av nettleie skal regjeringen nå utrede spørsmålet. Hvor man skal finne ut om nettkunder i folkerike områder med lite strømproduksjon skal være med på å dekke regningen for å bygge ut nettet i tynt befolkede regioner hvor det blir produsert strøm.
– Jeg skulle gjerne ha sett at man slo fast noen prinsipper allerede nå, men med en utredning får vi i alle fall sett nøye på alternativene som nevnes i budsjettavtalen, sier stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) til E24. I budsjettavtalen for 2019 har regjeringspartiene og KrF blitt enige om å utrede «frimerkeprinsippet», som innebærer lik nettleie for alle over hele landet, på samme måte som at frimerker koster det samme i hele Norge uansett hvor dyr postombæringen i området er.
I tillegg skal regjeringen utrede et alternativt forslag hvor nettselskapene får kompensasjon for faktorer i nettleien som de ikke kan påvirke, som for eksempel krevende lokal topografi eller behov for nett til nye, store kraftutbygginger.