None
Politikk

Stortinget vedtok innstramminger for telefonsalg

av Arvid Bekjorden
19. mai 2017
Telefonsalg oppleves av mange som både påtrengende og irriterende. Nå har Stortinget strammet inn på regelverket for telefonsalg til de som har reservert seg. De som ikke har reservert seg er fortsatt fritt vilt.

Arvid Bekjorden

Rådgiver i Distriktsenergi og skribent på Distriktsenergi.no. Arvid har lang erfaring fra kraftbransjen, blant annet fire år som daglig leder i Stranda Energiverk.

Har man først reservert seg mot telefonsalg, burde man kunne forvente at man slipper flere anrop fra telefonselgere. Slik er det imidlertid ikke i praksis. Nå har Stortinget derfor strammet inn reglene, slik at reservasjonsretten i praksis også blir en reservasjonsrett.

En av problemstillingene som ble diskutert i prosessen rundt utviklingen av nytt regelverk, var om det fortsatt skule være anledning til å ringe opp til eksisterende kunder. Det har Stortinget sagt at det vil det fortsatt være anledning til. Dette er en presisering vi er enige i fra Defos side.
Her er tre av de viktigste tiltakene som ble vedtatt:

1) Skjult nummer
Det blir heretter forbudt å ringe deg med skjult nummer ved telefonsalg. Aktører som selger tjenester over telefon må nå registrere seg hos søkbare nummeropplysningstjenester. Man skal følgelig kunne se hvem som ringer, hvilket også vil være viktig i en eventuell klageprosess.

2) Samtykke-spredning
Det innføres forbud mot at en næringsdrivende kan innhente samtykke til telefonsalg på vegne av flere ulike næringsdrivende, for eksempel når forbrukere deltar i en konkurranse eller undersøkelse på internett. I dag kan man oppleve at når man deltar i konkurranser så står det i vilkårene at
man samtidig godtar å bli ringt opp av samarbeidspartnere. Å operere med vilkår som «sprer» samtykke til flere aktører som driver telefonsalg, blir således forbudt.

3) «Liksom-faktura»
Friville organisasjoner kan i dag be deg om penger på en måte som oppfattes som betalingskrav. Det er ikke uvanlig å sende ut tilbud med tilhørende giro (med kontonummer og betalingsfrist på), slik at det kan se ut som en regning som må betales. Dette blir nå forbudt.

Defo har skrevet flere artikler om tvilsomme metoder brukt i forbindelse med telefonsalg. Følg denne linken for mer om dette temaet.
19. mai 2017