None
Leder

Fornybarnæringen må med i det grønne skatteskiftet

av Knut Lockert
24. oktober 2017
På Stortinget er det nærmest full enighet om viktigheten av et grønt skifte. Derfor er det underlig at det leveres et statsbudsjett som svekker fornybarnæringens konkurranseevne, skriver Knut Lockert, daglig leder i Distriktsenergi.

Knut Lockert

Daglig leder i Distriktsenergi og redaktør av Distriktsenergi.no. Knut er utdannet jurist og har lang erfaring fra bransjen. Blant annet har han jobbet i flere lederstillinger i Statnett og vært kommunikasjonsdirektør i Nord Pool.

Norges største grønne konkurransefortrinn er vannkraften. Vannkraften er fornybar og den er regulerbar. Den er unik sett i sammenheng med andre energikilder i Norge og Europa. Vannkraft utgjør 96 prosent av den norske kraftforsyningen. Dette er annerledes enn for kraftsystemene i Europa, der termisk kraftproduksjon fortsatt dominerer og brensel (kull og gass) er tilgjengelig i markedene. Vannkraften er ren. Derfor henger det ikke på greip at vannkraften i praksis skattlegges hardere enn noen annen næring i Norge – inkludert olje og gass.

Alvorlig angrep

En slik skattlegging er et alvorlig angrep på fornybarnæringen. Vi vet at det er flere titalls prosjekter innen rehabilitering, opprusting og utvidelser av eksisterende vannkraftverk som utsettes eller skrinlegges. Dette til tross for at dette er samfunnsøkonomiske lønnsomme prosjekter, og til tross for at en gjennomføring av disse prosjektene gir en unik mulighet til å oppgradere miljøstandarden i norske vassdrag. Men med denne regjeringens skattepolitikk gjøres prosjektene bedriftsøkonomisk ulønnsomme, dermed blir de heller ikke gjennomført. Forstå den politikken den som kan.

Se til Sverige

Harmonisering av regelverk brukes flittig av regjeringen som begrunnelse for endringer. Da kan vi minne om at Sverige har vesentlig bedre skattemessige betingelser enn i Norge. Og at dette har bidratt til at fornybarhetsinvesteringene er langt høyere i Sverige. Harmoniser i vei med andre ord.

Med dette utgangspunktet har Distriktsenergi og en samlet bransje, godt anført av Energi Norge, samlet seg om en hilsen til finanskomiteen og øvrige relevante komiteer på Stortinget.

Brevet kan du lese her

24. oktober 2017