None
AKTUELL Historiker og forfatter Bjarne Langseth er aktuell med boka «Midt-Telemarks energi gjennom 100 år 1916–2016», utgitt av Midt-Telemark Energi AS. Boken er skrevet sammen med Ingvar Skobba. Portrettfoto: Fredrik Kveen.    
Leserinnlegg

Lær av historien – sats på distriktene!

av Bjarne Langseth
02. januar 2017
Det var de lokale kreftene som skapte den elektriske velstanden på landsbygda. Slik bør det også være i framtida.

Bjarne Langseth

Bjarne Langseth jobbet i Defo som kommunikasjonsrådgiver og redaktør i ni år, og var blant annet med på oppstarten av Defos medlemsblad NettOpp og Defos hjemmesider. I dag er Langseth selvstendig næringsdrivende forfatter og historiker.

Prøv å tenke deg en verden uten elektrisk strøm. Nesten umulig, ikke sant? Elektrisiteten er rundt oss, på oss og med oss, fra vi står opp om morgenen til vi legger oss om kvelden. Alt der imellom er også så elektrisk at ingen mennesker og ingen samfunn i landet vårt kan fungere uten.

Mange energiselskaper feirer nå 100-årsjubileum for sin virksomhet. En virksomhet de har all grunn til å være stolte av. Tenk på den utviklingen en hundreåring har vært vitne til og har måttet tilpasse seg. Fra parafinlampe, peisvarme og tidvis isolasjon, til en elektrisk selvfølge av lys, varme og kommunikasjon med alt og alle.

Det mest imponerende er at denne utviklingen har pågått omtrent samtidig i by og land. Driftige og framsynte menn på bygdene fulgte med i utviklingen, tok initiativ og kjempet fram den elektriske revolusjon også for Distrikts-Norge. Men utviklingen er ikke slutt. Den pågår enda og skjer i like stort tempo som i pionertida. Det utvikles stadig ny teknologi for å lette folks elektriske hverdag med bedre leveringssikkerhet og raskere kommunikasjon.

Når det var mulig for folk i de mer isolerte lokalsamfunn å skaffe seg kompetanse og drive fram et slikt pionerarbeid for 100 år siden, ja, da er det også håp for framtida. Men da må lokalsamfunnene selv få styre sin egen utvikling, slik vi har så god erfaring med gjennom mer enn 100 år. Distriktsenergiverkene kjenner sin historie og vil lære av den. Sammen med Ingvar Skobba kom undertegnete nylig ut med boka «Midt-Telemarks energi gjennom 100 år». Her synliggjør Jon Arne Mørch Jonassen, administrerende direktør i Midt-Telemark Energi, distriktenergiverkenes ambisjoner på følgende måte: None Lokalhistorie Sammen med Ingvar Skobba har Bjarne Langseth laget bok om Midt-Telemark Energis hundre første år som bedrift.    None

«Som selskap har vi satt oss som mål at vi skal være med på den teknologiske utviklingen, og derigjennom styrke vår posisjon som en foretrukket lokal leverandør.»

Midt-Telemark Energis styreformann Harald Kjelstad uttrykker det slik:

«Framtida ligger i nærhet og kontroll. Vi må ha nærhet til våre kunder og våre anlegg. Samarbeid er viktig og nødvendig, men vi må ha kontrollen selv. En god ledelse og høy kompetanse lokalt er nødvendig, og så må vi være effektive og endringsvillige».

Lær av historien sats på distriktene.

02. januar 2017