Hvordan står det til med dere i SIGLA om dagen?
Det står bra til. Vi har hatt noen spennende uker i det siste, som toppet seg med et par interessante dager på ONS-konferansen forrige uke.
Du holdt et innlegg på konferansen om mulige vinnere i et energimarked i endring. Hva er din spådom?
Vi ser ikke bare en, men flere parallelle endringer i energimarkedet, som vi tror vil prege tiden fremover. La meg nevne to sentrale: Både i markedet og i politikken forstår man nå bedre hvilken risiko som følger av klimaendringer. Økt kunnskap om risiko og kostnader vil gi endringer i prisingen av energi i markedet. Slik påvirkes lønnsomheten av forskjellige forretningsmodeller direkte. Videre er den fallende prisen på fornybar energi en kraftig driver for endring, på tvers av markedssegmenter. Vi tror vinneren i energimarkedet finnes hos den som forstår og befinner seg i skjæringspunktet mellom teknologi og sluttbruker.
Hvordan ble ditt budskap mottatt i Stavanger?
Dette er ikke hokus pokus, så de fleste henger med på dette budskapet. Mange aktører fra Olje- og gassektoren ser muligheter som leverandører til et bredere energimarked. Da er de nødt til å forstå hvor markedet går, og hva som driver det.
Hvorfor jobber dere i SIGLA med energimarkedet i dag?
Jeg er svært interessert av energimarkedet, og har vært det i mange år, helt siden jeg jobbet med ojle- og gassektoren i McKinsey. Verden i dag er avhengige av voldsomme investeringer og omstilling i energimarkedet for å nå målet om å begrense global oppvarming til 2 grader. Vi i SIGLA jobber med å gjøre bærekraft til konkurransekraft for næringslivet, og energiomstillingen gjør at mange må tenke nytt rundt hvilken forretningsmodell som vil være lønnsom fremover.
Hvilke muligheter ser dere for verdiskaping i distriktene?
Både energiproduksjon og smarte løsninger for å ta i bruk denne strømmen vil skape store muligheter i distriktene. Jeg er jo også styreleder i ENERGIX, forskningsrådets program for energiforsking, og vi får heldigvis mange søknader fra norsk næringsliv som ønsker å forske på morgendagens energiløsninger. Og vi tar gjerne imot enda flere!
Fossil eller elektrisk bil?
Sykkel i hverdagen. Inntil dagens bil kneler, kjører jeg fossilt de få gangene jeg skal reise lenger, men gleder meg til å snart kjøre elektrisk.
Kort om Anne Jorun Aas:
Tidligere COO Scatec AS, SVP Strategy and organization Scatec Solar, McKinsey & Company
Dagens og tidligere styreposisjoner: Styreleder ENERGIX, stort program under Norsk Forskningsråd, Styremedlem Eltek ASA, Energi 21, KjellerInnovasjon, Thor Energy & Thor Corporation + andre tidlig fase teknologiselskaper.
Utdanning: Doktorgrad i Atomkjemi fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Uppsala og CERN, Genève
Kort om SIGLA:
Rådgivningsselskap med misjon om å gjøre bærekraft til konkurransekraft for næringslivet.