None
Økonomi

Vil stanse økning av elavgiften

av Redaksjonen
02. september 2016
I tirsdagens Dagens Næringsliv gikk Bård Olav Uthus, nettdirektør i Trønder Energi, ut og ba Tord Lien stanse økningen av elavgiften.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Regjeringen har økt de fossile avgiftene med 4,6 prosent, mens avgiften på fornybar kraft har steget 37 prosent. Tirsdag startet regjeringen sine forhandlinger om statsbudsjettet for 2017. Til Dagens Næringsliv uttaler nettsjef i Trønder Energi, Bård Olav Uthus, at han krever en stans i elavgiftsveksten.

– For oss er det et krav inn i budsjettforhandlingene at det som forurenser skal få en større økning enn det som er rent. Da kan ikke denne økningen av elavgiften fortsette, sier Uthus til DN .

Elavgiften øker mest

DN har også gjort en analyse som viser at bensin- og dieselavgiften, har økt med 4,7 og 4,5 prosent siden den blå-blå regjeringen tok over i 2013. I løpet av den samme perioden har elavgiften økt med hele 37,8 prosent. Altså over åtte ganger så mye som bensin- og dieselavgiften.

–  Ikke straff grønt energiforbruk mer enn fossil energibruk, er på meldingen Uthus sender til olje- og energiministeren.

Daglig leder i Defo, Knut Lockert, er enig med Uthus. Han mener elavgiften har hatt en urettferdig vekst under den blå-blå regjeringen.

– Inntektene fra strømsalg er gått vesentlig ned, mens kundens regning har forholdt seg ganske lik og mellomlegget har gått til staten. Å bruke elavgiften som en måte å finansiere reduksjoner i formueskatten oppleves som skjult skattelegging for nordmenn, og ikke minst dårlig gjort mot norsk fornybarnæring, sier Lockert.

Øker mer med blå-blå regjering

Under den forrige rødgrønne regjeringens ledetid lå veksten i elavgiften på samme nivå som for bensin- og dieselavgiften, på litt over fem prosent. 

– Våre medlemmer får skylda for en nettleie i voldsom vekst, når skylda egentlig skal ligge hos regjeringa. Det liker vi dårlig, sier Lockert.

– Jeg sitter med ansvaret for 140.000 kunder som ofte spør hvorfor nettleien er så høy. Svaret er at staten tar 50 prosent, og den andelen har bare økt, mye mer enn bensin- og dieselavgiften. Vi trodde det skulle være motsatt med det grønne skiftet: At det vi vil ha mindre av, CO2-utslipp, skulle skattlegges hardere, mens det vi vil ha mer av, ren kraft, skulle slippe billigere unna, sier Uthus til Dagens Næringsliv.

Forsvarer økningen av elavgiften

I artikkelen kan man også lese at nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité, Tina Bru (H), forsvarer økningen i elavgiften.

– Strøm har vært og er fortsatt svært billig i Norge. Strømkundene betaler om lag det samme i dag som i 1998, mens de betaler langt mer for diesel- og bensin enn i 1998. Totalt sett er avgiftene på bensin- og diesel langt høyere enn avgiften på strøm, og slik skal det fortsatt være, skriver Bru i en e-post til Dagens Næringsliv.

02. september 2016