None

Sjefen må trå til under streiken

av Redaksjonen
28. oktober 2016
Etter snart en måned med streik har Oddbjørn Samuelsen, elverkssjef i Repvåg Kraftlag, prøvd seg i nesten alle stillingene i bedriften. – I dag er det vaskedag, fortalte Samuelsen på telefon med Defo.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Etter at streiken er inne i sin femte uke, og over 1000 ansatte tatt ut av arbeid, er hverdagen definitivt annerledes rundt omkring i Norges distriktsenergiverk. I Repvåg Kraftlag i Honningsvåg har elverkssjef Oddbjørn Samuelsen påtatt mange nye arbeidsoppgaver.

– Jeg har vært ute og lagt kabler. Jeg har vært postmann, montør og resepsjonist, og i dag har jeg vaskedag på kontoret, sier Samuelsen.

Mørkelagte veier

Fra mandag 24. oktober ble streiken trappet opp, og totalt 74 bedrifter er nå ute i streik.  

– Hva er de største utfordringene dere møter på under streiken?

– Det er å kunne gi kundene en tilfredstillende service. Vi har redusert åpningstid i kundeservice, og redusert service på feilrettinger. Det begynner å bli en del mørke veilys. Det legger kundene merke til. I tillegg er pågående prosjekter stoppet opp, men det vil ikke ha noen økonomiske konsekvenser for oss i første omgang. En del av det årlige vedlikeholdet av LS- og HS-nettet er ikke blitt tatt. Vi ser kanskje noen flere feil når vinteren setter inn, sier Samuelsen.

Behov for alle ledd i organisasjonen

Etter at du har måttet påta deg de fleste arbeidsroller i Repvåg sier Samuelsen at han har lært mye om sin egen organisasjon.

– Vi som er på jobb har fått en god oversikt over alle oppgavene som må løses i løpet av en måned, også hvor vi kan bli bedre. I tillegg viser streiken at det er behov for alle ledd i en organisasjon som vår.

– Opplever dere at kundene er bekymret for en langvarig streik?

Vi har enda ikke fått noen bekymringsmeldinger fra kunder. De streikende er helt usynlige. Vi har ingen streikevakt på utsiden av vårt bygg. Tror at det kun er de som ble fotografert av avisen på den første streikedagen som har pakket opp sine streikevester. Derfor tror jeg ikke nødvendigvis så mange av kundene har lagt merke til streiken. Det vil kanskje endre seg om man får flere brudd.

Fakta om streiken

  • Totalt 74 bedrifter og 1091 ansatte er nå tatt ut i streik.
  • Streiken startet 23. september, og har siden blitt trappet opp fire ganger.
  • KS Bedrift skriver på sin hjemmeside at konflikten dreier seg om at arbeidsgiverorganisasjonen ønsker å følge arbeidsmiljølovens hovedregel for avspasering etter beredskapsvakt, slik man lenge har vært enige om i tariffavtalen. I 2015 endret Stortinget loven fra at fem timer vakt ga èn time avspasering, til at syv timer vakt gir èn time. EL og IT Forbundet ønsker å tariffeste den gamle hovedregelen.

Oversikt over bedrifter som er tatt ut i streik

28. oktober 2016