Lurer du på hva som bruker mest strøm i din husholdning? Her gir forbrukerøkonom og spareekspert Silje Sandmæl deg de mest effektive tiltakene som fort gjør seg merkbar på strømregningen.
Oppvarming av bolig
Uavhengig av om du bor i enebolig, rekkehus, bygård eller blokk er det oppvarming av boligen som står for den desidert største posten på alle strømregninger. I gjennomsnitt går mellom en tredjedel til halvparten av strømforbruket til oppvarming. Særlig bruker eneboliger mye strøm på oppvarming, da de ikke får overført noe fra naboen vegg i vegg eller i underetasjen.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig å huske på at mange småbeløp til sammen blir store, og at det derfor er flere små tiltak man kan gjøre for å redusere strømregningen.
Er du bevisst nok?
Om Sandmæl skal trekke frem kun ett tips så er det faktisk å bli mer bevisst på hva man bruker strøm på.
– Når man først blir bevisst over eget, og familiens forbruk, er det mye enklere å se hvor det er realistisk at man kan stramme inn, eller bare skjerpe seg, sier Sandmæl.
Gjør det til en konkurranse
Sandmæl foreslår å gjøre strømspareprosjektet innad i familien til en konkurranse.
– Dette kan gjøre det både morsomere og enklere for barna - de får utfordret konkurranseinnstinktet sitt og tvinges til å bli mer oppmerksomme på strømforbruket sitt, sier hun.
– I tillegg er det viktig å forklare barna hva strøm faktisk koster, slik at de får et forhold til strømbruk i seg selv, sier forbrukerøkonomen.
Vil vise seg på strømregningen
Sandmæl utdyper at de i flere tilfeller har snakket med familier som ikke forstår hvor mye strøm de bruker, og hvor lite som skal til før det gir utsalg på strømregningen. For eksempel ved å dusje kortere, fylle oppvaskmaskin og vaskemaskin full, trekke ut elektriske apparater som står i standby i støpselet og gå over til for eksempel sparepenger, sparedusj og effektive tappekraner.
– Som alt annet i hverdagen, blir små beløp store. Hvis man klarer å gjøre alle disse små tingene i hverdagen, så vil det vise seg på strømregningen i slutten av måneden.
SIlje Sandmæl er forbrukerøkonom og spareekspert i DNB.
Silje Sandemæls 5 tips:
-
Alle monner drar: ta ut ladere og andre elektriske artikler av støpselet når det ikke er i bruk, slå av lys når du går ut av rommet, invester i sparepærer, sparedusj og effektive tappekraner.
-
Skru ned eller av varmen i rommene du ikke er i.
-
Gjør det til en konkurranse: få med barna på strømsparingsprosjektet!
-
Isoler der du kan (særlig loft og vinduer)
-
Sjekk årlig om dere bruker den billigste strømleverandøren, og bytt hvis ikke.
Isoler der du kan
I mange eldre hus er isolasjonen svært dårlig. Sandemæl anbefaler derfor at dersom det er muligheter for det, burde vinduer og særlig loft sjekkes fjevnlig.
– Man kan gjøre mye selv som ikke trenger å koste skjorta, poengterer hun.
I tillegg er det viktig og for eksempel la være å ha over på i de rommene du ikke bruker, eller la ovnen på soverommet stå på om natten - samtidig som man lufter.
Bytt strømleverandør
Mye strøm - og dermed utgifter - kan spares ved å være oppdatert på de ulike strømleverandørene og hva de tilbyr. Sandmæl trekker frem nordmenn som lite gode på å sørge for at de har den billigste leverandøren.
– Nordmenn tar ofte det de får. De flytter til et nytt sted og tenker ikke mer over hvilken strømleverandør de får. Hver husholdning burde sjekke minst en gang i året om de har den billigste leverandøren.