None
Mange småbeløp til sammen blir store: Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader, reduserer du forbruket til oppvarming med ca. fem prosent. Senker du innetemperaturen med en fattig grad i et helt hus, sparer du rundt 650 kroner i året på 125 kvadratmeter. Kilde: E24    
Økonomi

5 tips for å unngå sjokkregning for strøm i januar

av Redaksjonen
12. desember 2015
Det har for lengst blitt kaldt flere steder i landet. Det betyr at varmeapparater i de tusen hjem kjøres for fulle hus. Og strømregningen blir høyere.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Lurer du på hva som bruker mest strøm i din husholdning? Her gir forbrukerøkonom og spareekspert Silje Sandmæl deg de mest effektive tiltakene som fort gjør seg merkbar på strømregningen.

Oppvarming av bolig

Uavhengig av om du bor i enebolig, rekkehus, bygård eller blokk er det oppvarming av boligen som står for den desidert største posten på alle strømregninger. I gjennomsnitt går mellom en tredjedel til halvparten av strømforbruket til oppvarming. Særlig bruker eneboliger mye strøm på oppvarming, da de ikke får overført noe fra naboen vegg i vegg eller i underetasjen.

NoneForbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det er viktig å huske på at mange småbeløp til sammen blir store, og at det derfor er flere små tiltak man kan gjøre for å redusere strømregningen.    

Er du bevisst nok?

Om Sandmæl skal trekke frem kun ett tips så er det faktisk å bli mer bevisst på hva man bruker strøm på.

– Når man først blir bevisst over eget, og familiens forbruk, er det mye enklere å se hvor det er realistisk at man kan stramme inn, eller bare skjerpe seg, sier Sandmæl.

Gjør det til en konkurranse

Sandmæl foreslår å gjøre strømspareprosjektet innad i familien til en konkurranse.
– Dette kan gjøre det både morsomere og enklere for barna - de får utfordret konkurranseinnstinktet sitt og tvinges til å bli mer oppmerksomme på strømforbruket sitt, sier hun. 

– I tillegg er det viktig å forklare barna hva strøm faktisk koster, slik at de får et forhold til strømbruk i seg selv, sier forbrukerøkonomen.

Vil vise seg på strømregningen

Sandmæl utdyper at de i flere tilfeller har snakket med familier som ikke forstår hvor mye strøm de bruker, og hvor lite som skal til før det gir utsalg på strømregningen. For eksempel ved å dusje kortere, fylle oppvaskmaskin og vaskemaskin full, trekke ut elektriske apparater som står i standby i støpselet og gå over til for eksempel sparepenger, sparedusj og effektive tappekraner. 

– Som alt annet i hverdagen, blir små beløp store. Hvis man klarer å gjøre alle disse små tingene i hverdagen, så vil det vise seg på strømregningen i slutten av måneden. 

NoneSIlje Sandmæl er forbrukerøkonom og spareekspert i DNB.       Silje Sandemæls 5 tips:

  1. Alle monner drar: ta ut ladere og andre elektriske artikler av støpselet når det ikke er i bruk, slå av lys når du går ut av rommet, invester i sparepærer, sparedusj og effektive tappekraner.

  2. Skru ned eller av varmen i rommene du ikke er i.

  3. Gjør det til en konkurranse: få med barna på strømsparingsprosjektet!

  4. Isoler der du kan (særlig loft og vinduer)

  5. Sjekk årlig om dere bruker den billigste strømleverandøren, og bytt hvis ikke.

Isoler der du kan

I mange eldre hus er isolasjonen svært dårlig. Sandemæl anbefaler derfor at dersom det er muligheter for det, burde vinduer og særlig loft sjekkes fjevnlig.

– Man kan gjøre mye selv som ikke trenger å koste skjorta, poengterer hun. 

I tillegg er det viktig og for eksempel la være å ha over på i de rommene du ikke bruker, eller la ovnen på soverommet stå på om natten - samtidig som man lufter.

Bytt strømleverandør

Mye strøm - og dermed utgifter - kan spares ved å være oppdatert på de ulike strømleverandørene og hva de tilbyr. Sandmæl trekker frem nordmenn som lite gode på å sørge for at de har den billigste leverandøren. 

– Nordmenn tar ofte det de får. De flytter til et nytt sted og tenker ikke mer over hvilken strømleverandør de får. Hver husholdning burde sjekke minst en gang i året om de har den billigste leverandøren.

12. desember 2015