None
Foto er hentet fra hjemmesiden til Ishavslink.    

Lokal kraftbransje sørget for at Finnmark er i norgestoppen på fiberbredbånd

av Redaksjonen
04. mars 2021
Det utstrakte fylket i nord har gått fra å være en sinke i høyhastighetsbredbånd til å være helt i front i landet. De lokale kraftlagene fikset fiber da telenor sa det ble for dyrt - i dag er tilnærmet lik hver eneste lille bygd i fylket tilknyttet høyhastighets bredbånd. For finnmarkingene er dette gammelt nytt, de har tross alt bodd i et fiberrikt landskap siden 2010.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Elektronisk motorvei

Det ble lagt «en elektronisk motorvei» i form av fiber som inkluderte mesteparten av Finnmark så tidlig som 2008, og det var Bredbånd Finnmark og Ishavslink bestående av kraftlagene i Finnmark pluss Nord-Troms Kraftlag, samt Finnmark fylkeskommune, som var pådriver og byggherre. Nøkkelen var et statlig tilskudd på nærmere 40 millioner. Telenor og Ishavslink hadde bygd to fibernett fra Vest-Finnmark til Øst-Finnmark. Telenors fiber går langs kysten fra Hammerfest til Kirkenes. Det er 70 mil fiber, hvorav 50 mil er lagt i sjøen.

Det så lenge ut til at Telenor skulle få satt kraftlagene på sidelinjen, og selskapet annonserte flere ganger at de hadde en avtale klar for signering med Bredbåndsfylket Troms og det da fylkeskommunale Bredbånd Finnmark. Telegiganten forsøkte å sikre seg monopol ved å bruke politiske kontakter til å stoppe de lokale energiverkene fra å gi fiberdekning til hele Finnmark. Det endte ikke slik.

Det var altaposten som først meldte om denne tidvis politisk betente saken 

NonePer Erik Ramstad til venstre, Odd Levy Harjo til høyre på bildet. FOTO: JARLE MJØEN    None

Dynamisk duo

Alta Kraftlags direktør Per Erik Ramstad og hans høyre hånd gjennom mange år, Odd Levy Harjo, skal ha en slump av æren for utviklingen i nord. Duoen har gjennom sine posisjoner i Alta Kraftlag, gjennom Ishavslink og Bredbånd Finnmark, vært svært tett på dramatiske strategiske og konkrete avgjørelser fra tidlig 2000-tallet og fram til dag. De enkelte kraftlagene tok på seg oppgaven med aksessutbyggingen innenfor det lokale kraftlags konsesjonsområde. Store bedrifter og institusjoner fikk oppgradert sitt bredbåndstilbud, innbyggere over hele fylket fikk de neste årene tilbud om høyhastighets bredbånd. Stamnettet til Ishavslink sto ferdig høsten 2008, i 2009 hadde hele Finnmark fibertilbud, og de ulike energiselskapene bygde deretter aksesslinjer ut til kundene i høyt tempo.


Ishavslink er for øvrig i dag fortsatt et fellesselskap for energiselskapene, og et selskap med stor egenkapital som har hatt god inntjening. Det har resultert i at eierne av Ishavslink de senere år har tatt ut millionutbytte. 

04. mars 2021

Siste artikler

Få kraftnyheter direkte i din innboks!

. . . .
Din epost er registrert!

Mest leste artikler