None
Sodvin i samtaler med statsminister Erna Solberg. FOTO: Distriktsenergi    

E-verket fra Kyrksæterøra har opplevd stor vekst. Oppskriften har vært omstilling, IT-satsning og oppkjøp.

av Redaksjonen
17. mars 2021
Statsminister Erna Solberg ba (på LinkedIn) om forslag til bedrifter hun burde snakke med som gjennom innovasjon og satsing har lykkes godt, også i den krevende økonomiske situasjonen det siste året. Én av de fem bedriftene som ble valgt ut var Sodvin. E-verket fra Kyrksæterøra har i dag 80 ansatte og omsetter for om lag 150 millioner i året.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Det startet som et godt gammeldags norsk E-verk for ca 70 år siden. En dugnad blant lokalbefolkningen i Kyrksæterøra som ønsket å skaffe strøm til regionen i 1951. Det er også en av grunnene til at det kundeeide konsernet per dags dato har ca fire og et halvt tusen eiere. E-verket holdt seg til strøm fram til dereguleringen av energimarkedene på 90-tallet, da måtte de omstille seg. Sodvin begynte å investere i skydrift, programvareutvikling, bredbånd, økonomi og regnskap - og andre investeringer som ikke var like gode, innrømmer daglig leder Fartein Kjørsvik. De siste tre årene har de investert for om lag 150 millioner kroner.

Silicon Kyrksæterøra

NoneFartein Kjørsvik er daglig leder i Sodvin. Foto: Avisa Sør-Trøndelag    None

I 2015 nærmet de seg 100% markedsandel i lokalmarkedene for all sin virksomhet, og måtte ta et oppgjør med et veldig sterkt lokalt fokus. Fartein Kjørsvik ble ansatt i 2017 som en del av Sodvins satsning på å utvide markedet. I 2018 fusjonerte de ut nettet sitt og utviklet seg fra å være et energiselskap som drev med litt IT, til å bli et IT-selskap som driver med litt energi. 

- Det er mange selskaper i Norge, også oss i kraftbransjen, som tenker at de ikke har kompetanse til å utvikle seg i nye retninger. Det er ingen kompetanse i Silicon Valley eller Kina vi ikke har i Norge eller Kyrksæterøra. Man må oppdage, utvikle og utnytte i lokalsamfunnet forteller Fartein. 

Han har selv jobbet i mer enn 50 land og er en global ringrev. 

Bygger lokalt, satser globalt

Sodvin fortsetter der Telenor, Telia og Homenett stopper opp. “Full dekning” er et begrep man bruker når man snakker om byene i landet, forteller Fartein. Den fysiske delen av strukturen i Sodvin består av bredbånd. I forbindelse med utbyggingen har virkemiddelapparatet (Innovasjon Norge) vært en viktig bidragsyter, og avgjørende for utviklingen av regionen. Av de rundt 6000 innbyggerene har 2000 fått høyhastighetsbredbånd takket være støtte fra virkemiddelapparatet. Et alfa omega for forretningsutvikling ifølge Fartein.

-    Det er jo nesten ikke mulig å drive næringsutvikling uten god kommunikasjon i dag. Man trenger flere bein å stå på. Dem må man oppdage, investere i eller bygge, maner Fartein.

Medlemshåndtering på treningssentre

Et av de andre beina til Sodvin har vært medlemshåndtering for treningssentre. De globale og nasjonale digitale løsningene er i større grad utsatt for risiko, som mange andre er Sodvin påvirket av pandemien. De er Norges nest største leverandør på drift av medlemssystemer for treningssentre, og har tydelig fått se hvor hardt den bransjen er rammet. Sodvin kjøpte opp Fagdata AS i 2020 som en del av satsningen på nye markeder. De har åpnet dører til nye markeder ved oppkjøp av kompetanse.

Den nye satsingen

For å nå klimamålene i Parisavtalen må vi gjøre noe med måten vi forbruker strøm på. Det er det stor enighet om. Sodvin satser på at strømstyring vil spille en viktig rolle, og har lansert prosjektet “Spart” - en plattform skal hjelpe aktører i næringslivet med å bli mer strømeffektive. Down the road vil pengene man investerer tjenes inn gjennom lavere utgifter på strømregning. En enkel investering påpeker Fartein.

Bedriftsmøtet mellom statsminister Erna Solberg og grunderene kan du se her

17. mars 2021

Siste artikler

Få kraftnyheter direkte i din innboks!

. . . .
Din epost er registrert!

Mest leste artikler