None
Sylvi Listhaug er ny Olje- og energiminister. Foto: Stortinget.no    

Sylvi Listhaug – ny olje- og energiminister

av Knut Lockert
18. desember 2019
Kjell Børge Freiberg ble for oss overraskende erstattet som olje- og energiminister av Sylvi Listhaug onsdag denne uken. Vi hadde et utmerket samarbeide med en alltid positiv Kjell Børge Freiberg og nå ser vi fram til å diskutere viktige saker fra bransjen med ny olje- og energiminister. Distriktsenergi gratulerer.

Knut Lockert

Daglig leder i Distriktsenergi og redaktør av Distriktsenergi.no. Knut er utdannet jurist og har lang erfaring fra bransjen. Blant annet har han jobbet i flere lederstillinger i Statnett og vært kommunikasjonsdirektør i Nord Pool.

Listhaug kommer fra statsrådsposten som eldre – og folkehelseminister og overlater denne jobben til Terje Søviknes, som tidligere har hatt en periode som olje- og energiminister. Søviknes ble i sin tid erstattet av Kjell Børge Freiberg. Vi ser ikke bort fra at de to nye statsrådene kan ha litt og hvert å diskutere i så henseende. Nå er det Listhaugs tur til å bli kjent med bransjen.

Vi lover å invitere Listhaug til Kragerø som foredragsholder på Distriktsenergis årskonferanse. En fin sjanse til å bi kjent med ledere fra vel 50 energiverk og for våre medlemmer til å bli kjent med statsråden.

Regjeringsplattformen legger naturligvis føringer for ministerens planer og meninger fremover, men utover dette har vi ingen grunn til å spekulere i hvilken retning Listhaug tar i viktige saker for Distriktsenergi. Men vi skal love at ministeren blir kjent med de viktigste sakene til Distriktsenergi der likere nettleie, en innføring i inntektsreguleringens viderverdigheter og de mindre og mellomstore energiverkenes plass i ett fremtidig kraft-Norge vil stå sentralt i våre budskap.  Vi skal også fortelle statsråden at fornybarnæringen er Norges største fastlandsindustri med 20 000 ansatte og med et samlet bidrag til fellesskapet på 50-60 milliarder i året.  En næring vel verdt å ta vare på med andre ord. 

Listhaug er oppvokst på Listhaug i Ørskog kommune og betydningen av det lokale energiverket finner hun i sitt eget hjemområde der det er vårt medlem Nordvestnett som står for leveringen av strøm. Runar Stette er administrasjonssjef i Nordvestnett og forteller at det er spennende med olje og energiministeren fra deres forsyningsområde. For vår egen del i Distriksenergi kan vi tilføye at Nordvestnett er et supereffektivt nettselskap basert på NVEs effektivitetsmålinger, som så avgjort bør avlegges et besøk av ministeren når hun er tilbake i hjemtraktene.  

Distriktsenergi ønsker Sylvi Listhaug lykke til i jobben som olje- og energiminister. 

18. desember 2019