None
Nett

Uvær i Sør-Norge: Flere tusen uten strøm

av Redaksjonen
20. september 2018
Den tropiske stormen «Helena» har onsdag kveld herjet på Vestlandet. På et tidspunkt var rundt 19.000 kunder i bergensområdet strømløse onsdag kveld. I skrivende stund er 8800 bergenskunder uten strøm. Nettselskapene har jobbet på spreng i hele natt med å få rettet opp feil på nettet, og på fredag er det ventet mer vind.

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

Har du bilder eller informasjon om uværet? Tips oss! 

Et av de største problemene knyttet til stormen, er nedblåste trær som sperrer veier og forårsaker strømstans.

En oversikt viser at det sterkeste vindkastet mellom klokken 21.00 onsdag og 07.00 torsdag, var på 51 meter i sekundet på Kvamsfjellet i Jølster i Sogn og Fjordane.

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld, og det ble målt flere vindkast over orkan styrke.

Uværet beveger seg nå nordover. Vinden har allerede begynt å øke i Trøndelag, og vil ta seg opp også i Nordland utover dagen. Den kommer deretter til å minke utover ettermiddagen. 

Mer vind fra fredag

Fredag ettermiddag og kveld er det ventet kraftige vindkast i Rogaland og østafjells, lokalt opp mot 30-40 meter i sekundet. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten og i fjellet.

Natt til lørdag vil det også bli kraftige vindkast i innlandet. Det er sendt ut et farevarsel på oransje nivå (det nest høyeste aktsomhetsnivået). Vinden vil først blåse fra en sørvestlig retning og påvirker da kysten og fjellet mest. Natt til lørdag dreier vinden mest sannsynlig mot nordvest, og man kan få kraftige vindkast også i innlandet.

Hva betyr oransje aktsomhetsnivå? 

Meteorologisk institutt utsteder oransje farevarsel når vi venter at konsekvensene blir omfattende for mange mennesker. Det vil være en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, at veier kan bli stengt og avganger med båt, fly og annen transport bli kansellert. Du må være forberedt på alvorlige konsekvenser, og bør vurdere om det er forsvarlig å utføre planlagt aktivitet i områdene som er berørt av oransje farevarsel.

20. september 2018