None
NORDLIG Alta Kraftlag er vant med store snøfall. Hvert år jobber de for å få brøytebiler til å dumpe snø utenom mastene deres. Foto: iStock    
Medlemmer

Livsfarlige snøhauger

av Redaksjonen
20. desember 2016

Redaksjonen

Sammen med sine medlemmer av distriktsenergiverk vil Distriktsenergi bidra til å skape levende og aktive lokalsamfunn. Med nærhet, styrke og samarbeid kan hele landets kompetanse og ressurser tas i bruk.

NoneGunn Elin Johansen Knutsen, prosjektleder i Alta Kraftlag SA (foto: privat)    None Dette har med sikkerhet for tredjeperson å gjøre. Unger som er ute og leker kan komme altfor nært linjene. Det er jo livsfarlig, sier Gunn Elin Johansen Knutsen, prosjektleder i Alta Kraftlag SA. Da det tidligere i desember falt drøye 75 centimeter snø på kort tid, gikk selskapet ut med en klar oppfordring på hjemmesider og Facebook - ikke lag snøhauger under kraftlinjene.

Privat traktor

Johansen Knutsen forteller at de har drevet holdningsskapende arbeid rundt dette i flere år. Problemet med snøhauger under kraftlinjer opplever hun som en vanlig problemstilling for kraftselskaper «nordpå». Nå ønsker Alta Kraftlag å nå ut til privatpersoner som måker unna store snømengder på egen eiendom.

Private har begynt å brøyte med traktor, og de tenker ikke alltid over hva som er over hodet på dem. Vi er redd for at det også er mange som ikke tenker på hvor farlig det er.

Strakstiltak

Vi har opp gjennom årene hatt et godt samarbeid med brøytebilsjåfører, og informert godt om viktigheten om å ikke fylle opp under linjene våre. Det er ikke ofte vi ser farlige hauger, men vi prøver å holde fokus på det, sier Johansen Knutsen, og forteller at kraftlaget setter stor pris på alle som tips fra publikum. Hva gjør de når de får melding om en potensielt farlig snøhaug?

Da må vi ta tak i det. Den må fjernes. Hvis vi ikke får tak i de som har brøytet den dit, så må vi få inn folk og fjerne den. For vi kan ikke ha det sånn.

20. desember 2016